Als cryptoloog zorgen dat staatsgeheimen ook echt geheim blijven

Een systeem of verbinding zo goed beveiligen dat zelfs een hacker in dienst van een buitenlandse overheid of quantumcomputer er niet bij kan. Het zijn uitdagingen waar een cryptoloog van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zich dagelijks over mag buigen.

Nationaal Bureau voor Verbindingsveiligheid

Staatsgeheimen bij de Rijksoverheid, vitale processen in het bedrijfsleven of communicatieproducten van militairen die op missie gaan. Het zijn maar een paar voorbeelden van situaties waarbij je kwaadwillenden en statelijke actoren buiten de (digitale) deur wilt houden.

Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) is bij de AIVD expert op het gebied van informatiebeveiliging. Hier komen geregeld verzoeken binnen voor het ontwikkelen of evalueren van veilige producten, zoals een nieuw videoconferencingsysteem waarmee een ministerie veilig geclassificeerde informatie kan uitwisselen.

Bij zo'n (in dit geval fictief) verzoek stelt het NBV een multidisciplinair team samen van cryptologen, hardware-, software- en netwerkexperts. Jouw belangrijkste opdracht als cryptoloog? Alle mogelijke dreigingen in kaart brengen en in overleg met de rest bepalen aan welke criteria dit product moet voldoen.

.

‘Ik zorg dat een beveiligingsproduct ook écht veilig is - en blijft’

Wetenschappelijk onderzoek en gezond verstand

Dat doen we deels op basis van onderzoek en wetenschappelijke papers, maar vaak komt er ook een dosis gezond verstand bij kijken. Bij het videoconferencingsysteem zou ik niet alleen de spraak-, video- en locatiegegevens met crypto beveiligen, maar ook willen zorgen voor een goede identiteit autorisatie.

Stiekem toch te kraken?

Bestaande producten evalueren is ook onderdeel van mijn werk. Ik loop met het betrokken team alle stappen en documentatie na: we controleren of het product stiekem niet toch te kraken is. Pas daarna durf ik mijn hand ervoor in het vuur te steken dat een product ook écht veilig is. We evalueren producten meestal op nationaal niveau, maar wist je dat Nederland wereldwijd als één van de weinige landen ook zogenoemde 'tweede land-evaluaties' mag uitvoeren voor de NAVO en EU?

‘Met mijn werk kan ik Nederland een stukje veiliger maken. Daar ben ik trots op’

samenwerken op (inter)nationaal niveau

Ik kan oprecht trots zijn als ik een veilig product heb laten ontwikkelen of evalueren voor zaken die ertoe doen. Met mijn werk kan ik Nederland een stukje veiliger maken. Mijn baan is erg afwisselend. Ik ben niet alleen bezig met producten en cryptografie, maar sta ook in contact met andere experts op nationaal en internationaal niveau, zoals leveranciers, onderzoekers op universiteiten en cryptologen van andere inlichtingendiensten- en veiligheidsdiensten. En laat ik mijn eigen collega's niet vergeten. Er werken veel experts bij onze organisatie. Van hen leer ik nog elke dag, en zij van mij. Dat moet ook, want onze taak is niet de minste: Nederland veilig houden.'

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.