Werken bij de Rijksoverheid betekent werken aan maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld aan een 3D-kaart van Nederland, om zo nieuwe informatie en inzichten te krijgen over de status en levensduur van bruggen, gebouwen of tunnels. Noud Hooyman, Lianne Sleebos , beiden van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Tessa Eikelboom (Rijkswaterstaat) vertellen hoe ze hieraan bijdragen, en zo impact maken op onze maatschappij.
Beter inzicht in levensduur van bruggen, gebouwen en tunnels dankzij 3D-kaart
Kaart met alle lagen informatie
Dankzij gegevens in geografische datasets (zoals gebouwen, adressen of kaarten) heeft de Rijksoverheid inzicht in wat er op een bepaalde plek gebeurt of wat de status is van een object. Sinds een aantal jaar is het mogelijk om deze datasets in 3D weer te geven, maar tot nu toe is er nog geen kaart waarin alle lagen informatie samenkomen. Dit helpt om bij de aanleg van een weg of het bouwen van een gebouw te kijken naar wat er gebeurt met bijvoorbeeld zonlichtinval en het geluid in een wijk.
Alle punten verbinden
Een grote uitdaging binnen de 3D-weergave van Nederland is ervoor zorgen dat iedereen (bedrijven en overheden) het op dezelfde manier gaat doen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werkt hiervoor samen met bijvoorbeeld Rijkswaterstaat. Zo probeert BZK momenteel een digital twin (een virtuele versie van een fysiek object) uit in Flevoland. Rijkswaterstaat heeft daar modellen van een brug staan. Samen wordt gekeken of dit op elkaar aansluit.
Iedereen gebruikt data van de overheid
Noud Hooyman, Chief Geoinformation Officer bij BZK, probeert de algemene 3D-kaart op de juiste manier te organiseren. 'Iedereen gebruikt kaarten en de gegevens van de overheid: als je een huis koopt, als je je navigatiesysteem aanzet of een vergunning aanvraagt. Zonder deze ruimtelijke informatie zou Nederland tot stilstand komen', legt Noud uit. Het open dataloket van de overheid kent meer dan 30 miljard hits. Op PDOK, het platform voor hoogwaardige geodata, kun je met de PDOK viewer je eigen adres opzoeken.
Gezamenlijke oplossing voor overlappende vraagstukken
In Nederland zijn verschillende vakministeries verantwoordelijk voor complexe opgaven, zoals woningbouw, het stikstofprobleem, de klimaatadaptatie en de energietransitie. De behoefte aan een slimme, algemeen geldende 3D-kaart neemt hierbij toe. In Nederland is weinig ruimte, waardoor er slimme keuzes moeten worden gemaakt. 'De uitdagingen zijn vandaag de dag erg groot en overlappen deels. Een 3D-kaart biedt een gezamenlijke oplossing', vertelt Lianne Sleebos, programmamanager Nationale Digitale Tweeling Fysieke Leefomgeving bij BZK.
Basis voor onderhoud
Tessa Eikelboom maakte 7 jaar geleden de overstap van de wetenschap naar de overheid en werkt inmiddels als Teamleider Advies en Toetsing Geodata bij Rijkswaterstaat. 'In mijn huidige functie maak ik de verbinding tussen academisch onderzoek en praktische toepasbaarheid', zegt Tessa. 'De snelheid van de IT-ontwikkelingen, en de actualiteit en de urgentie van wat we doen is hoog. Je bent hier met dingen bezig die hetzelfde jaar of het jaar erop al impact hebben.'
Dit artikel is ook gepubliceerd op NU.nl.