Dienstverlening Auditdienst Rijk
De dienstverlening van de Auditdienst Rijk bestaat uit de wettelijke taak, vraaggestuurde dienstverlening en opdrachten ten behoeve van de Europese Unie.
De wettelijke taak
De wettelijke taak van de Auditdienst Rijk volgt uit de Comptabiliteitswet 2016. Deze bepaalt dat de dienst rapporten uitbrengt bij de departementale jaarverslagen van alle ministers. De wettelijke taak omvat het verschaffen van zekerheid bij de financiële overzichten in het departementale jaarverslag (accountantscontrole) en het verrichten van onderzoek naar het gevoerde begrotingsbeheer, financieel beheer en de materiële bedrijfsvoering.
Grote projecten
De Tweede Kamer kan besluiten bepaalde projecten aan te wijzen als een groot project. Vaak gaat het daarbij om grote infrastructurele projecten (Ruimte voor de rivier, HSL zuid, Hoog Water Beschermingsprogramma, European Rail Traffic Management System, Verwerving F-35, Pantservoertuigen, etc.) De verantwoordelijke minister moet de Kamer met voortgangsrapportages op de hoogte houden over het project. De Auditdienst Rijk onderzoekt deze rapportages en geeft daarbij rapporten af die naar de Tweede Kamer gaan.
Vraaggestuurde dienstverlening
Naast de wettelijke taak, verricht de Auditdienst Rijk op verzoek van de politieke en ambtelijke leiding van elk ministerie onderzoeken met betrekking tot de beleids- en de bedrijfsvoering en geeft adviezen op het terrein van onder meer IT, governance, toezicht, informatiebeveiliging, privacybescherming en organisatiekundige vraagstukken. De rapporten over vraaggestuurde onderzoeken van de Auditdienst Rijk worden door de ministers onder meer gebruikt om interne knelpunten in de bedrijfsvoering vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Ook controleert de Auditdienst Rijk op verzoek de jaarrekeningen van agentschappen en van andere onderdelen van een ministerie.
Opdrachten ten behoeve van de Europese Unie
Tot slot voert de Auditdienst Rijk in opdracht van de betrokken ministers werkzaamheden uit ten behoeve van de Europese Commissie, waarbij de voorschriften uit de Europese regelgeving leidend zijn. Zo is de Auditdienst Rijk in Nederland aangewezen als de audit autoriteit voor de Europese structuurfondsen en de certificerende instantie voor de Europese landbouwfondsen.
Rapporten openbaar
Transparantie en open overheid zijn belangrijke uitgangspunten voor het Rijk. Daarom zijn afspraken gemaakt over het openbaar maken van rapporten van de Auditdienst Rijk. Deze afspraken houden in dat de minister van Financiën elk halfjaar een overzicht naar de Tweede Kamer stuurt met de titels van door de Auditdienst Rijk uitgebrachte rapporten. Dit overzicht wordt ook gepubliceerd op rijksoverheid.nl. De bewindspersoon voor wie de Auditdienst Rijk een rapport heeft geschreven, plaatst een definitief rapport binnen 6 weken op de eigen departementale pagina, tenzij er redenen zijn die zich hiertegen verzetten.