Geen werkdag is hetzelfde voor Mariëlle van Boxtel. Ze werkt voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als financieel adviseur aan vraagstukken over het primair en voortgezet onderwijs. ‘Ik houd me bezig met onderwerpen die spelen in de maatschappij. Het voelt ontzettend goed om een bijdrage te kunnen leveren en echt resultaat te zien.’
'Ik ben echt trots op wat we voor elkaar krijgen'
Dynamisch werk
‘Mijn werk als financieel adviseur is ontzettend dynamisch. Elke ochtend bespreken we met verschillende afdelingen wat er speelt binnen onze teams, ons ministerie, maar ook wat er gebeurt in de maatschappij en de politiek en wat betrekking heeft op ons werk. Met welke dossiers zullen we waarschijnlijk binnenkort aan de slag gaan? Andere financiële collega’s binnen OCW houden zich bijvoorbeeld bezig met zaken als de bekostiging van scholen of de arbeidsvoorwaarden van leerkrachten. Allemaal onderwerpen die je ook in de media voorbij ziet komen.
Spin in het web
Eigenlijk zijn wij een soort spin in het web. Wij adviseren over de financiële aspecten in beleidsvoorstellen, nota’s, subsidieregelingen; stukken die uiteindelijk naar de minister gaan. Zo bekijk ik of de voorstellen rechtmatig en doelmatig zijn. Wordt ook echt bereikt wat ze ermee willen bereiken en wordt het geld goed besteed? Ik zorg er - samen met een heleboel andere collega’s - voor dat het belastinggeld zo goed mogelijk wordt besteed. Belangrijk werk.
Verschillende invalshoeken
Bij het toetsen van dossiers heb ik veel contact met specialisten van andere afdelingen. Dat is ontzettend leuk en interessant. Want een beleidsmedewerker bekijkt de zaak van een andere kant dan een minister, die ook een politiek belang heeft. En collega’s van het ministerie van Financiën, die de schatkist bewaken, kijken wéér naar andere aspecten. Ik ga met iedereen om tafel en samen zetten we de verschillende invalshoeken uiteen, zodat het geld goed besteed wordt. Dit wordt verwerkt in een voorstel, dat uiteindelijk naar de minister gaat.
Trots
Sommige dossiers zijn eenvoudig. We hebben een aantal kaders waarmee we het plan toetsen, en als ze daar aan voldoen dan kan ik positief adviseren. Maar ik vind juist de ingewikkelde dossiers leuk om te doen. Vooral als het iets is dat speelt in de maatschappij. Ik vind het belangrijk dat ik zo mijn steentje kan bijdragen. Toen de scholen moesten sluiten vanwege corona, hebben we bijvoorbeeld met een team er in een paar weken voor gezorgd dat er een subsidieregeling kwam voor inhaal- en ondersteuningsprogramma’s. We kregen het snel rond en er zijn vervolgens heel veel aanvragen van scholen binnengekomen. Dan ben ik echt trots op wat we voor elkaar krijgen.
Diverse achtergronden
Binnen onze afdelingen werken heel veel verschillende mensen. Jong en oud door elkaar en met heel diverse achtergronden. De kennis is daardoor ontzettend breed. Ikzelf heb bijvoorbeeld geen financiële achtergrond; ik heb geschiedenis en bestuurskunde gestudeerd. Het is vooral belangrijk dat je affiniteit hebt met cijfers, verder kun je je enorm ontwikkelen binnen het Rijk. Zo ben ik als financial trainee begonnen, waardoor ik op verschillende ministeries ervaring kon opdoen. En ik mocht diverse opleidingen doen, iets dat heel goed geregeld is binnen het Rijk. Ik koos uiteindelijk voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het spreekt me aan dat het onderwerpen zijn die leven in de maatschappij. Iedereen heeft er wel een mening over.’