Managementondersteuners VWS: werken in het hart van de organisatie

Een gezond, fit en veerkrachtig Nederland: daar maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zich hard voor. Dat lukt niet zonder managementondersteuners. Zo houdt Linda Spek grip op de agenda van de directeur Patiënt en Zorgordening (PZo). En loopt dankzij Cynthia Sietaram het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) soepel.

3 redenen waarom je bij VWS aan de slag wilt als managementondersteuner

1. Maatschappelijke impact
Preventie van depressie, zorg voor de jeugd, ouderenzorg, eenzaamheid bestrijden: werken bij VWS betekent dat je bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van Nederland.

2. Fijne werkomgeving
VWS streeft naar een werkomgeving waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. De onderlinge verbondenheid tussen collega’s is groot.

3. Uitstekende arbeidsvoorwaarden
Een marktconform salaris, een goede balans tussen werk en privé, een ruime hoeveelheid vakantiedagen: bij VWS is het allemaal de normaalste zaak.
 

Cynthia en Linda over hun werk

‘Ik heb zonder overdrijven de leukste baan die er is. Mijn werk is enorm veelzijdig’, valt Cynthia met de deur in huis. ‘Zaken goed willen regelen is een eigenschap die echt van pas komt in mijn werk als programmaondersteuner.’ Ze zorgt voor verslaglegging van interne en externe bijeenkomsten, is verantwoordelijk voor interne controle en houdt zich bezig met de financiën van WOZO. Ook organiseert ze events, zoals congressen, verzorgt ze de communicatie en is ze vraagbaak voor haar VWS collega’s.

‘Ik heb zonder overdrijven de leukste baan die er is.’

Beleid voor burgers

Dat had ze 30 jaar geleden niet kunnen denken, toen ze via een uitzendbureau voor een tijdelijk baantje van 3 weken bij het ministerie binnenstapte. ‘Ik wilde per se geen ambtenaar worden. Dat leek me zo saai. Niets bleek echter minder waar. Kijk, hier wordt beleid gemaakt voor de burgers. Je hebt dus impact. ICT in de zorg, modernisering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de oprichting van zorgkantoren: ik heb aan zoveel mooie onderwerpen een bijdrage kunnen leveren.’ Daarom bleef Cynthia bij VWS plakken. Eerst als managementondersteuner, later als projectondersteuner en nu als programmaondersteuner en secretaris.

‘Ik wilde per se geen ambtenaar worden. Dat leek me zo saai. Niets bleek echter minder waar.’

Roer om

Ook voor Linda was een dienstverband bij een ministerie niet vanzelfsprekend. Na 30 jaar te hebben gewerkt als (directie)secretaresse bij een ingenieursbureau, besloot zij het roer om te gooien en haar commerciële vaardigheden in te gaan zetten bij de Rijksoverheid. ‘Ik was de 50 inmiddels gepasseerd, maar daardoor liet ik me niet weerhouden. Zodra ik een voet over de drempel van het ministerie zette, voelde ik me thuis. Ik had mijn plek gevonden.’

Het werk makkelijker maken

Linda startte als managementassistent voor 2 MT-leden en werkt sinds kort voor de directeur van PZo. Agendabeheer, correspondentie afhandelen, het bijhouden van documenten en dossiers: ook haar werk is bijzonder gevarieerd. ‘Ik vind het vooral belangrijk om het mijn directeur zo makkelijk mogelijk te maken. Dat hij bijvoorbeeld alle vergaderstukken heeft, of dat er ruimte in zijn agenda is om van de ene vergaderplek naar de andere te lopen.’ Dat ze met haar neus op de actualiteit zit, geeft het werk een extra dimensie, vindt ze. Of het nu gaat over de concentratie van kinderhartchirurgie, de beschikbaarheid van medicatie, of de Nederlandse topsportcultuur. 

Agenda omgooien

Stressbestendig en flexibel zijn, dat zijn competenties die je in huis moet hebben voor dit werk, benadrukken Cynthia en Linda. ‘Zo kunnen er Kamervragen binnenkomen en dan moet je in 1 ochtend zorgen dat daar antwoord op komt. En als de minister ineens mijn directeur nodig heeft, dan weet je dat je direct de hele agenda om kan gooien’, aldus Linda. ‘Je leert het snel af om te balen als iets niet gaat zoals gepland’, vult Cynthia aan. ‘Zo’n minister die er tussenkomt: dat gebeurt geregeld. Dat los je dan maar weer gewoon op.

‘Alles is gewoon goed geregeld: van je werkplek tot de werk-privébalans.’

Betrokken en verbonden

VWS is een betrokken werkgever die graag investeert in haar medewerkers. Zo krijgt Cynthia bijvoorbeeld alle ruimte voor haar mantelzorgtaken. ‘Ik zorg voor mijn zus die een beroerte heeft gehad. Als ik er onverwacht even 2 uurtjes tussenuit moet, dan kan dat altijd.’ Ook Linda ervaart dit. ‘Nog voordat ik officieel in dienst was, mocht ik al mee op een directie-uitje. Iedereen stapte op me af, stelde zich voor en maakte een praatje. Het was een warm bad, en zo voel ik dat nog steeds.’ Dat kan Cynthia alleen maar beamen: ‘Ik zit op een “zwaan-kleef-aan-plek”. Iedereen komt even aanlopen, gaat een gesprekje aan. Het is heel sociaal hier.’ Ook maken beiden volop gebruik van de opleidingsmogelijkheden. ‘Dat wordt echt gestimuleerd’, zegt Cynthia.

De Rijksoverheid is een nog betere werkgever dan ik had verwacht, vindt Linda. ‘Alles is gewoon goed geregeld: van je werkplek tot de werk-privé balans.’ ‘Er is geen dag geweest dat ik met tegenzin naar kantoor ging’, besluit Cynthia.

Tips van Linda en Cynthia

Wil jij solliciteren op een managementondersteuningsplek bij VWS? Dit zijn de tips van Linda en Cynthia:

Lees je goed in

Verdiep je in het beleid van VWS. De website van de Rijksoverheid is een mooi startpunt en staat boordevol informatie, van rapportages tot kamerbrieven.

Blijf bij jezelf

Neem jezelf als uitgangspunt. Met jouw talenten, je kijk op de dingen en je vaardigheden. VWS is een werkgever die diversiteit omarmt.

Stel vragen

Welke vragen roept het beleid van VWS bij jou op? Dat zijn aanknopingspunten voor een gesprek. Inspiratie nodig? Check de VWS pagina op LinkedIn.

Meer weten?

Benieuwd naar het werk van managementondersteuner bij VWS? Mail onze recruiters:

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.