Op hun plek dankzij de banenafspraak bij VWS

Laurens, Said en Tycho vonden hun passende werkplek via de banenafspraak bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met elk hun eigen achtergrond, talenten en wensen. Bekijk hun video's.

Wat breng je mee?

Wat breng je mee, en hoe kun je dat inzetten bij VWS? Tycho wist meteen dat de functie van beleidsmedewerker hem op het lijf geschreven was. En onderzoeker Said zet zich onder meer in voor meer inclusie binnen zijn organisatie.

Aangeven wat je nodig hebt

Niet schromen om aan te geven wat je nodig hebt, dat is belangrijk als je gaat werken via de banenafspraak. Voor Laurens is dat een rustige werkplek en routinematig werk. Voor Said flexibele werktijden.

In deze videoserie vertellen vier medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over hun werk. Het gaat om Mohamed, Tycho, Laurens en Said. Zij hebben alle vier een overheidsfunctie, ondanks hun arbeidsbeperking. Het kabinet heeft een afspraak gemaakt dat er meer banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking bij organisaties voor werkgevers en werknemers. Dit heet de banenafspraak. Ook bij de overheid zelf moeten 25.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Laurens Zuiderduin vertelt in deze video over zijn werk als medewerker Behandelen en Ontwikkelen. Jobcoach Vincent Daamen legt uit hoe samen met Laurens gezocht is naar een geschikte functie binnen het ministerie. Laurens Zuiderduin staat in een licht en modern ingericht kantoor. Hij poseert voor de camera. Laurens werkt als medewerker Behandelen en Ontwikkelen. LAURENS ZUIDERDUIN: "Dat is wel echt een lot uit de loterij, denk ik, dat je zo op je plek komt. Ik ben Laurens Zuiderduin. Ik werk sinds 2019 voor VWS bij de Dienst Uitvoering Subsidies. Het klinkt eigenlijk heel raar, maar het is heel saai elke dag. Want elke dag is het hetzelfde, maar ik vind het gewoon ontzettend lekker om zo bezig te zijn en te zien dat je stapel met werk afneemt. Ik kwam binnen destijds bij de directie Langdurige Zorg. Dat was niet helemaal mijn plekje. Het was ook wel een beetje een lastige tijd in mijn leven. Omdat ik dacht: hoe moet het verder met mijn werk? En: kan ik hier nog wel blijven werken?" Laurens loopt door de gangen van het kantoor met een andere man. Zijn naam is Vincent Daamen. Vincent is jobcoach. VINCENT DAAMEN: "Ik heb wel met hem de diepgang gezocht: 'Waar komt het dan door?' En ook gefocust op: 'Wat vind je nou leuk? Waar krijg je energie van?'" LAURENS: "Dat je alleen kan werken en weet: dit zijn je doelen en dat moet af. Ook iemand die boven me staat en zegt: 'Dit ga jij doen en dan moet het klaar zijn.'" VINCENT: "En zo heb ik hem kunnen koppelen." LAURENS: "Echt een plek waar je jezelf mag zijn, waar rust heerst, waar iedereen op zijn eigen manier kan werken en waar ze echt oog voor je hebben. Dit is echt alles in mijn leven: gewoon om lekker beter te zijn en het goede te doen voor een ander. Het maakt me gewoon ontzettend blij." Een collage toont de vier medewerkers van het ministerie uit deze videoserie. Mohamed, Tycho, Laurens en Said staan alle vier op hun werkplek op kantoor en elk van hen richt zich tot de camera. ALLEN (IN KOOR): "Samen beter. Doe je mee?" Het logo van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt. VOICE-OVER: "Voor meer informatie, ga naar: werkenbijvws.nl/banenafspraak."

Waardevol werk

Bij VWS kijken we naar wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Daarmee gaan we samen aan de slag om een passende en duurzame werkplek te vinden. Een plek waar je tot je recht komt. Waar je waardevol werk doet. Zoals Tycho zegt: ‘Ik ben er het meest trots op dat ik een baan heb waarin ik me bezighoud met maatschappelijk relevante onderwerpen.’ 

In deze videoserie vertellen vier medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over hun werk. Het gaat om Mohamed, Tycho, Laurens en Said. Zij hebben alle vier een overheidsfunctie, ondanks hun arbeidsbeperking. Het kabinet heeft een afspraak gemaakt dat er meer banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking bij organisaties voor werkgevers en werknemers. Dit heet de banenafspraak. Ook bij de overheid zelf moeten 25.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Tycho Laan vertelt in deze video over zijn werk als beleidsmedewerker. Adviseur banenafspraak Sandra Leenders vertelt welke hulp en/of hulpmiddelen er zijn voor medewerkers die extra ondersteuning nodig hebben. Tycho Laan is op een licht en modern ingericht kantoor. Hij poseert voor de camera, met in zijn hand een taststok. Tycho werkt als beleidsmedewerker. TYCHO LAAN: "Waar ik hier blij mee ben bij VWS, is dat we echt een heel leuk team hebben met leuke collega's en dat we ons bezighouden met een heel maatschappelijk relevant onderwerp. Ik ben Tycho Laan en ik ben beleidsmedewerker hier bij het ministerie van Volksgezondheid. Ik hou me heel erg bezig met het VN-Verdrag voor rechten voor personen met een handicap. Ik zat hiervoor bij een ander ministerie en toen zag ik de vacature voorbijkomen en ik dacht alleen al bij de titel: dit is voor mij. En een paar maanden later kwam ik hier ook werken. Aan het begin kwam ook Sandra in beeld. Ik ben nagenoeg blind. Waar zijn de ingangen? Hoe zitten de verdiepingen in elkaar? Waar is het bedrijfsrestaurant? We hebben hier een halve middag gewoon even een paar rondjes gelopen zodat ik de eerste werkdag wist waar ik naartoe moest." Op kantoor is ook Sandra Leenders. Zij werkt als adviseur banenafspraak. SANDRA LEENDERS: "Soms zijn er fysieke aanpassingen aan een bureau nodig, soms bijvoorbeeld software waarmee mensen makkelijker kunnen werken en voor al die dingen kunnen ze sowieso bij ons terecht." TYCHO: "Er komt gewoon heel veel op je af als je met een nieuwe baan begint. En dan moet je ook nog eens je handicap regelen daarbij. Dus dan kan het ook helemaal geen kwaad om juist hulp te vragen. Ik denk dat ik het meest trots ben op dat ik gewoon een normale baan heb en me bezighoud met maatschappelijke relevante onderwerpen." Een collage toont de vier medewerkers van het ministerie uit deze videoserie. Mohamed, Tycho, Laurens en Said staan alle vier op hun werkplek op kantoor en elk van hen richt zich tot de camera. ALLEN (IN KOOR): "Samen beter. Doe je mee?" Het logo van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt. VOICE-OVER: "Voor meer informatie, ga naar: werkenbijvws.nl/banenafspraak."

Wil je meer weten over werken via de banenafspraak?

Mail onze adviseur banenafspraak Jurgen.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.