Genève en Londen
‘Voor mij staan durf en ondernemerschap centraal in het werk bij de Rijksoverheid. Je moet soms risico nemen, en niet bezig zijn met de volgende managementpositie. Alles waarbij ik zelf iets kan creëren en bijdragen, vind ik leuk. En als je overal voor open staat, dan kun je alle kanten op. Want wie kan er nu zeggen dat ze meeschreef aan de wapenstilstand tussen Joegoslavië en Slovenie, de jaarlange viering van 400 jaar Nederland-New York organiseerde in zowel de VS als Nederland, of in Genève heeft meegewerkt aan een ontwapeningsverdrag?
Internationale posten
Afgelopen september kregen alle EZK-medewerkers een vacaturemail met daarin een tiental functies in het internationale economische domein. Ik sloeg er meteen op aan, want ik wilde weer terug naar het diplomatieke werk op een ambassade. Je zit er niet voor één specifiek ministerie, maar voor het hele land. En je voelt dus nog sterker dat je de Nederlandse belangen dient. Ik reageerde op 5 functies, werd uitgenodigd voor 4 gesprekken en ben nu geselecteerd voor 3 functies. Namelijk in Muscat (Oman), Rome en Bratislava. De personeelsdienst van Buitenlandse zaken kijkt naar de beste match, dat kiezen we niet zelf. Echt spannend dus.
Van waarde zijn als Nederlander
Bij de 3 opties die nu over zijn, hebben we allemaal een goed gevoel. De inhoud van het werk is voor mij bepalend, daarom kijk ik eerst waar ik echt waarde toe kan voegen als Nederlander. Ik breng nu meer bagage mee dan in het begin van mijn loopbaan. Uiteraard moet het bij ons als gezin passen. Sommige plekken vielen af, bijvoorbeeld door de bereikbaarheid of het onderwijs. Mijn partner is journalist en moet ook regelmatig in Nederland zijn. Ook voor onze dochter van 18 willen we niet te ver weg zitten. Onze zoon is 15. Hij gaat op de nieuwe post dus naar een internationale school. Dat is natuurlijk een uitdaging, maar dankzij een school of sportvereniging maak je sneller deel uit van de lokale gemeenschap.’