Kavish Bisseswar

Iets doen voor mensen die het minder goed hebben was mijn drijfveer om bij Buitenlandse zaken te solliciteren
Kavish Bisseswar

Kavish Bisseswar
Beleidsmedewerker

  • Haalde zijn master war studies aan King’s College Londen. Studeerde daarvoor in Utrecht (bachelor economics & political science) en een semester in Singapore. Zijn stage bij de Nederlandse ambassade in New Delhi deed hem besluiten voor het ‘klasje’ te gaan.
    Zag in zijn vrije tijd al grote delen van Azië.

Kavish Bisseswar startte in april 2017 met het ‘klasje’, de opleiding voor startende beleidsmedewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Hij werkt bij de directie Integratie Europa. Heeft de minister informatie nodig voor een belangrijk debat of een bezoek aan het buitenland? Kavish en zijn collega’s zorgen voor een dossier, met daarin alles wat de minister moet weten.


Stage in het buitenland

‘In 2015 liep ik stage op de Nederlandse ambassade in New Delhi. India was een waanzinnige ervaring. Een land van geweldige tegenstellingen. Arm en rijk. Jong en oud. Traditioneel en modern. Hoe dat samengaat, of juist niet. Dat vond ik fascinerend. Die stage, dat was voor mij dé reden om te solliciteren bij BZ. Al mijn interesses kwamen daar samen. Politiek, maatschappelijke betrokkenheid, het inzetten van diplomatie en het Nederlandse belang vertegenwoordigen. Ook het idee om iets te kunnen betekenen voor mensen die het minder goed hebben, was voor mij een belangrijke drijfveer.

Intensieve sollicitatie

BZ is niet alleen op zoek naar mensen die inhoudelijk sterk zijn. Je moet ook sociaal goed zijn, en een eigen kijk hebben op de wereld. Ja, de sollicitatieprocedure is intensief. Maar het biedt tegelijkertijd alle ruimte om je kwaliteiten te tonen. Uiteindelijk kom je in een gedreven en diverse club terecht. Als je kijkt naar de verhouding man/vrouw, geaardheid of migrantenachtergrond dan is het eigenlijk van alles wat. Ook onze interesses en meningen lopen totaal uiteen. Logisch ook: straks zijn wij degenen die Nederland in het buitenland vertegenwoordigen. Dan moeten Nederlanders zich daarin kunnen herkennen. Wat we gemeen hebben? De passie voor ons vak. En het idee de wereld een beetje beter te willen maken. Ook al zijn we nu uitgewaaierd over het hele ministerie, we zien elkaar vaak. Intussen is bij sommigen de scheidslijn tussen vriend en collega vervaagd. Dat draagt erg bij aan mijn werkplezier.

De minister van informatie voorzien

Ik werk nu bij de directie Integratie Europa. Heeft de minister ter voorbereiding op een reis, vergadering of debat informatie nodig? Dan stellen wij zijn dossier samen. Stel, er staat iets op de Europese agenda over Turkije. Dan praat ik met de beleidsmedewerkers die daarover gaan. Ik zorg dat mensen op tijd hun bijdrage inleveren en maak er een samenhangend verhaal van. Met in mijn achterhoofd de stijl die de minister wil.

Leren onder werktijd

Juist als young professional krijg je hier veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Zo is er veel aandacht voor opleidingen. Binnenkort heb ik een masterclass Europese samenwerking. En nu volg ik Franse les. Gewoon, onder werktijd. Dat wordt juist aangemoedigd. Neem nou het BZ-klasje: dat begint met 2,5 maand opleiding. Dat is ook een investering in jou.’

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon