Mina Goesjenova

Diverse en inclusieve organisaties zijn eerlijk én slim
Portret van Mina Goesjenova

Mina Goesjenova
Tweede ambassadesecretaris voor politieke zaken in Oman

Studeerde economie in Maastricht en economische geschiedenis in Londen. Begon haar loopbaan bij Defensie en stapt in 2017 over naar Buitenlandse Zaken. Brengt graag tijd door met familie en vrienden. Houdt van hardlopen en geniet van de natuur en de prachtige rivierdalen in Oman.

Mina Goesjenova werkt namens het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) als 2e ambassadesecretaris voor politieke zaken op de Nederlandse ambassade in Muscat, Oman. Bij haar collega’s van BZ staat Mina bekend als een bruggenbouwer op het gebied van diversiteit en inclusie. Sinds een jaar volgt ze in Muscat de politieke ontwikkelingen in Oman en de Golfregio en analyseert de consequenties voor de Nederlandse belangen.


Continu investeren in inclusie

‘Het is in de wereld niet vanzelfsprekend dat je altijd en overal jezelf kunt zijn. Ik werk bij BZ onder andere om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan inclusie. Dat vraagt om een continue investering, ook thuis. Ik vind het eerlijk én slim om organisaties zo divers en inclusief mogelijk te maken. ‘Eerlijk’ omdat ieder mens het verdient om zich thuis te voelen op het werk. ‘Slim’ omdat verscheidenheid ons verrijkt. Mijn ervaring bij BZ is dat juist de verschillende perspectieven onze lens op de wereld scherpstellen en helpen om beter beleid te maken.

Gemêleerd gezelschap

Begin dit jaar overleed Sultan Qaboos van Oman. Van over de hele wereld kwamen delegaties naar Muscat om condoleances over te brengen. Ik was onderdeel van de Nederlandse delegatie: een gemêleerd gezelschap van mannen, vrouwen, verschillende leeftijden en culturele achtergronden. Natuurlijk was de groep daar niet op geselecteerd, maar ‘bam’, zo zet je jezelf neer als land. BZ is een publieke organisatie. Uitstraling telt mee. Voorop staat dat ik wil worden aangesproken op mijn kennis en bijdrage. Als ik daarnaast om wat voor reden dan ook – mijn vrouw-zijn, leeftijd of Azerbeidzjaanse achtergrond – bijdraag aan een diverser beeld van BZ in de Nederlandse samenleving en van Nederland in het buitenland, dan is dat mooi meegenomen.

Diversiteit van denken

Ik verwacht dat Nederland tussen 2020 en 2030 inclusiever kan worden, zolang we de dialoog niet versimpelen door alleen te kijken naar de zichtbare kenmerken van diversiteit. Het gaat erom dat je mensen aanspreekt op hun individuele competenties. Dat raakt ook aan diversiteit van denken. Zo zetten we de grootste stappen op dit gebied.’

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.