Opkomen voor anderen
‘Van jongs af aan kom ik op voor mensen die het minder makkelijk hebben. Zorgzaamheid zit in mijn karakter. Als jonge twintiger kreeg ik de diagnose bipolaire stoornis en leerde leven met een arbeidsbeperking. Mijn ervaring zet ik in als vrijwilliger van Plusminus, de vereniging voor en van mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten. Door veel over mijn ziekte te spreken en te schrijven, wil ik de bestaande (zelf)stigmatisering doorbreken. Ook ben ik ambassadeur van de Stichting Bulungi, een stichting in Oeganda die kinderen met een beperking een steuntje in de rug geeft.
Verloren talent
Ik heb het geluk dat ik ondanks mijn bipolariteit een fijne baan heb gevonden bij de IND, waarin ik iets kan doen met mijn masteropleiding rechtsgeleerdheid. Met mijn werk kan ik een bijdrage leveren aan een rechtvaardig vreemdelingenbeleid, dat recht doet aan de persoonlijke situatie van iedere aanvrager. Er gaat nog veel talent verloren in de groep hoogopgeleiden met een arbeidsbeperking. Bij de Wet banenafspraak – het creëren van nieuwe banen voor arbeidsbeperkten – worden de quota grotendeels ingevuld met laagopgeleid werk, zoals schoonmaken en koffie rondbrengen. Voor de hogere functies is de doelgroep nog niet genoeg in beeld.
Succesvolle TedxTalk
In 2020 hield ik in een TedxTalk een pleidooi voor een soepelere arbeidsmarkt voor arbeidsbeperkten. Enorm spannend. Mijn speech is geselecteerd voor publicatie op de wereldwijde website van Ted Talk. Naast mijn baan bij de IND, blijf ik met mijn eigen bedrijf en website aandacht vragen voor dit thema. Ik wil onder andere lezingen en sessies gaan organiseren voor werkgevers en managers over het duurzaam inzetten van mensen met een arbeidsbeperking. Wat zijn de valkuilen en de aandachtspunten? Belangrijk is dat je als sollicitant zelf precies weet wat je beperkingen zijn en wat je nodig hebt om goed te functioneren. En dat je dit duidelijk kan aangeven. Dan is een prima match mogelijk, ik ben daar zelf het voorbeeld van.