Tomas Bijkerk

Ik ben adviseur, data-analist, werkgroepleider en architect ineen
Tomas Bijkerk

Tomas Bijkerk
Rijks ICT-trainee

  • Studeerde Artificial Intelligence en Business Information Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Houdt als informatiejunk het liefst alle nieuwssites bij. Loopt elke dag hard of gaat naar de sportschool. Woont in Amsterdam en geniet daar van het uitgaansleven.

Na zijn afstuderen ging Tomas Bijkerk aan de slag in het bedrijfsleven, maar zat daar niet op zijn plek. Een collega vertelde over het Rijks ICT Traineeprogramma. Nu werkt Tomas als Rijks ICT-trainee bij het CIBG, dat allerlei registers beheert. Hier denkt hij onder meer mee over de reorganisatie van de afdeling informatievoorziening.


Steeds meer verantwoordelijkheden

‘Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat registers, zoals het donorregister, beheert. Ik werk bij de afdeling informatievoorziening (IV) en werk samen met functioneel beheer, IV-adviseurs, managementleden en product owners. Aanvankelijk zou ik in een kernteam de reorganisatie van de IV-afdeling voorbereiden en een beeld schetsen van de toekomst. Inmiddels doe ik veel meer. Zo ga ik binnenkort de data-architectuur van alle registers binnen het CIBG opleveren. Hiervoor kijk ik naar de informatiebehoeftes van de organisatie, de huidige manieren van data-ontsluiting en wat een reëel doel is qua datahuishouding in de toekomst. Met deze nieuwe architectuur kunnen we in de toekomst betere informatieproducten realiseren voor zowel beleid, de zorgsector als het publiek.

Volledige spectrum van informatievoorziening

Ook leid ik een werkgroep die het standaardproces van toetsen en testen van nieuwe software en releases beschrijft en implementeert. Daarnaast houd ik me bezig met het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa), dat bijhoudt wie waar welke zorg verleent. In de rol van datascientist beantwoord ik informatievragen hierover. De Inspectie van de Gezondheidszorg wil werken met dit knooppunt. Ik bereid de gesprekken voor door data in het register te koppelen en softwareproducten als dashboards te maken. Die moeten laten zien wat de inspectie met alle data zou kunnen doen. Interessant aan deze eerste plek vind ik dat ik beweeg in het volledige spectrum van informatievoorziening: van organisatiestructuur tot datascience.

Specialiseren in datascience

Het is niet zo dat ik mijn extra taken zelf heb opgezocht. De kansen kwamen voorbij, en ik heb ze gegrepen. Inmiddels weet ik dat ik mij wil specialiseren in datascience. Daarom wil ik in mijn volgende periode als Rijks ICT-trainee aan de slag bij de Belastingdienst, waar al veel gebeurt op het gebied van data-analyse en big data. Ik wil me graag optrekken aan datascientists met meer kennis en ervaring. In het Rijks ICT Traineeprogramma kun je, zoals ik, recht op je doel afgaan, maar ook langzaamaan ontdekken wat voor soort ICT’er jij wilt worden.

Pittige vragen

De sollicitatie voor het Rijks ICT Traineeprogramma vond ik soms best pittig. Ik kreeg bijvoorbeeld vragen over mijn ambities bij de Rijksoverheid. Wat zou ik willen bereiken en bijdragen met mijn ICT-kennis? Eerlijk gezegd had ik er zelf nog niet heel goed over nagedacht. Andere sollicitanten raad ik aan dit wel te doen. Verdiep je goed in ministeries en overheidsbedrijven en denk verder dan bekende namen als de AIVD. Ik vind het goed dat ik zo aan de tand werd gevoeld. Dit traineeprogramma is een mooie kans, daar mogen ze best streng op selecteren.’

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.