Maak het verschil bij de Rijksoverheid. Van ministeries tot rijksorganisaties, van zelfstandige bestuursorganen tot Hoge Colleges van Staat. De keuze waar je wil of kan werken is met al die soorten organisaties groot. Het allereerste wat je moet weten is dat waar je ook werkt bij de Rijksoverheid: iedereen is rijksmedewerker. Maar wat houden die verschillende rijksorganisaties in?
Waar kan je werken bij de Rijksoverheid?
Werken voor een ministerie
De Rijksoverheid bestaat uit 12 ministeries. Deze ministeries werken aan specifieke onderwerpen. Bijvoorbeeld de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Sommige rijksmedewerkers werken aan beleid, anderen doen administratief werk, en weer anderen zorgen dat de organisatie zo goed mogelijk draait. Gezamenlijk werken 140.000 rijksmedewerkers iedere dag aan een nog beter Nederland.
‘Ik heb veel contact met juristen en beleidsmedewerkers en met andere ministeries. Het is een prettige werkomgeving met goede arbeidsvoorwaarden. Hybride werken is hier normaal. - Lisa, ministerie van Volksgezondheid’
Werk in uitvoering
Binnen de Rijksoverheid zijn ministeries in eerste instantie verantwoordelijk voor het schrijven van nieuwe regels en wetten. Dit noemen we het maken van beleid. Om beleid waar te maken, moeten rijksorganisaties het uitvoeren. Zij werken nauw samen met ministeries en koppelen hun ervaringen terug. Zo versterken beleid en uitvoering elkaar steeds weer.
De Belastingdienst, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn bijvoorbeeld organisaties die beleid uitvoeren. Wat je precieze functie ook is: werken in de uitvoering is zinvol, fascinerend en uitdagend.
‘Mijn collega’s hier zijn niet alleen erg vakbekwaam, maar ook buitengewoon behulpzaam. We werken met elkaar aan 1 doel en dat bindt ons samen. - Liselotte, Immigratie- en Naturalisatiedienst’
Hoge Colleges van Staat
Naast ministeries en rijksorganisaties kent de Rijksoverheid ook 6 Hoge Colleges van Staat. Denk aan de Tweede Kamer, de Raad van State, of de Algemene Rekenkamer. Deze organisaties hebben vaak een controlerende rol en staan daarom los van de rest van de Rijksoverheid. Dit betekent dat ze onafhankelijk zijn in hun bestuur en dagelijkse werkzaamheden. Ook stellen ze hun eigen begroting vast en vallen ze niet onder de politieke verantwoordelijkheid van een minister of staatssecretaris.
Net als bij andere organisaties binnen de Rijksoverheid, werken bij Hoge Colleges van Staat veel verschillende soorten professionals aan dezelfde missie. Deze unieke combinatie van diversiteit en eendracht maakt werken voor Nederland bijzonder.
‘Werken in het hart van de democratie, wie wil dat nu niet? - Vincent, Tweede Kamer’
Werken voor heel Nederland, in heel Nederland
Werken in Groningen, Fryslân of Limburg? Dat kan. De Rijksoverheid is niet alleen maar in Den Haag aanwezig. Zo zit de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen, werkt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vanuit Leeuwarden en heeft de Belastingdienst onder andere kantoren in Heerlen en Eindhoven. Op deze manier werkt de Rijksoverheid niet alleen voor heel Nederland, maar ook ín heel Nederland.
Waar je ook start, de Rijksoverheid heeft de baan voor jou. Werken bij een ministerie, rijksorganisatie of een Hoog College van Staat: het is allemaal werken voor Nederland. Ontdekken welke functie bij jou past? Neem dan een kijkje bij de vacatures en begin je carrière bij de Rijksoverheid. De mogelijkheden zijn eindeloos.