Mikail Şevik (inmiddels oud-trainee) had het zelf eigenlijk nooit verwacht, maar heeft sinds begin 2022 toch helemaal zijn plek gevonden als financial trainee bij het ministerie van Algemene Zaken. Hij groeide op in een Brabantse wijk waar de afstand tot de overheid groot was. Later kwam hij via studie, sport en vrijwilligerswerk pas in aanraking met veel verschillende mensen. Het bleek een mooie basis om iets toe te kunnen voegen aan onze maatschappij.
'Mijn weg naar het Financial Traineeship bij de Rijksoverheid'
Mediator
‘Als kleine jongen met een Turkse achtergrond moest ik al als mediator optreden tussen het thuisfront en de overheid. Mijn ouders spraken de taal niet goed, en ik hielp ze regelmatig met bijvoorbeeld brieven van de gemeente, de Rijksoverheid of communicatie met de Belastingdienst en het UWV. In onze wijk werd de overheid gezien als een ongrijpbaar bureaucratisch instituut. Meer een last dan hulp. Maar doordat ik altijd maatschappelijk betrokken ben geweest, is het Rijk nu eigenlijk niet eens zo’n vreemde optie.
Iets met economie
Op de middelbare school wilde ik ‘iets met economie’. Ik koos voor het profiel Economie & Maatschappij. Na mijn eindexamen vervolgde ik mijn pad met de opleiding bedrijfseconomie in Tilburg. Deze opleiding heeft veel verschillende vakken, van (jawel) sociale en wetenschapsfilosofie tot (uiteraard) economie en accountancy. Tijdens deze brede studie werd bevestigd dat ik het best met cijfertjes ben, dus koos ik daarna voor een master in Finance. In het najaar van 2020 was ik afgestudeerd en bevonden we ons midden in de coronacrisis. Geen gemakkelijke tijd als starter op de arbeidsmarkt.
Combinatie van politiek, economie en maatschappij
Na mijn studie verbond ik mijn lot aan detachering in de private sector. Het was een stroef begin van het werkleven, grotendeels omdat je uitsluitend vanuit huis moest gaan werken. In de zomer van 2021 ging ik bij mezelf te rade en begon ik te reflecteren. Ik wilde toch iets gaan doen waarbij je werk zichtbaar is in de maatschappij. Mijn zoektocht ging uit naar een combinatie van politiek, economie en maatschappij. Zodoende kwam ik op het Financial Traineeship bij de Rijksoverheid. Een achtergrond als financial is handig, maar is geen eis!
Dit is ‘m
Na verschillende gesprekken met huidige trainees dacht ik maar 1 ding: ‘dit is ‘m. Het bleek een goede match. Na mijn sollicitatieprocedure kon ik aan de slag binnen het ministerie van Algemene Zaken, bij de directie financieel-economische zaken. Dit is het kleinste ministerie zowel qua begroting als bezetting, maar tegelijkertijd ook het departement van de minister-president! Ik had het geluk dat de coronamaatregelen in het voorjaar van 2022 grotendeels werden losgelaten. Ik voelde meteen al een fijne sfeer hangen bij het ministerie, waar ook mensen van verschillende achtergronden aan het werk zijn en iedereen zichzelf kan zijn.
Werken op het Binnenhof
Het fijnste aan werken bij de Rijksoverheid vind ik dat het heel flexibel is; je kunt je eigen werkweek indelen en tevens deelnemen aan commissies van het traineeship, duurzaamheid en diversiteit. Daarnaast krijg je de kans om een groot netwerk op te bouwen. Het Binnenhof komt vaak tot leven. Vrijdag is mijn favoriete werkdag op locatie door de fijne, rustige maar tegelijkertijd levendige sfeer. Tijdens de lunch ga ik een stukje wandelen rond het Binnenhof en zie ik de belangrijkste spelers in de Haagsche vierkante kilometer van nabij.
Bagage voor in het koffertje
Het meest trots ben ik op het feit dat ik het proces rondom de begroting van ons ministerie voor Prinsjesdag heb mogen begeleiden. Wel even spannend, zo relatief kort nadat ik was gestart. Hoofdstuk III van de Rijksbegroting uit het befaamde koffertje mocht ik vormgeven en indelen. Ook heb ik een deel van de teksten, grafieken, tabellen en cijfertjes opgesteld. Je neemt hierin het voortouw, maar doet dit natuurlijk in samenwerking en met de ondersteuning van deskundige collega’s. Hierdoor doe je toch direct mee en ben je betrokken bij bijzondere aangelegenheden zoals Prinsjesdag, waardoor je werk zichtbaar is voor Nederland.'