In opleiding bij Buitenlandse Zaken: gezamenlijk werken aan grotere doelstellingen

Noor Koolen hield zich van kinds af aan al bezig met de ontwikkelingen in de wereld. Lees over de motivatie van Noor om het opleidingstraject internationaal beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken (IBBZ) te volgen en welke eigenschappen zij belangrijk vindt voor een diplomaat.

Wat was jouw motivatie om deel te nemen aan de opleiding?

Terwijl mijn zussen naar GTST keken, zat ik naast mijn ouders op de bank gefascineerd naar het NOS achtuurjournaal te kijken. De ontwikkelingen in de wereld waren al van kinds af aan iets waar ik mij graag mee bezighield. Tijdens mijn stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) werd ik gegrepen door de dynamische context van internationale ontwikkelingen. Ook vond ik het grote pallet aan (politieke) onderwerpen waarbij je in korte tijd verschillende belangen moet afwegen interessant. Omdat in het IBBZ-traject naast bovenstaande ook een grote focus op zelfontwikkeling ligt, besloot ik te solliciteren. Als advies aan potentiële kandidaten zou ik willen meegeven: laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid aanmeldingen.

‘Ik word regelmatig uitgedaagd op intercultureel vlak, terwijl ik mij als schakel in een groter geheel bezighoud met maatschappelijke vraagstukken.’

Welke loopbaanstappen heb je genomen?

Tijdens mijn master international political economy leerde ik over de dynamiek tussen de publieke en private sector. Hierdoor raakte ik nieuwsgierig en wilde ik in beide sectoren werkervaring opdoen. Daarom besloot ik bij zowel een start-up in Ho Chi Minhstad als bij het ministerie van Buitenlandse Zaken stage te lopen. Bij de Vietnamese start-up was ik de enige international. De interculturele uitdagingen die dit met zich mee bracht trokken mij enorm. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken werd ik door iets anders gegrepen, namelijk dat je gezamenlijk werkt aan grotere doelstellingen. De publieke en private werelden kwamen samen in mijn eerste baan bij een lobbykantoor, waar ik commerciële en publieke belangen moest weten samen te brengen. Het was heel leerzaam om bij verschillende soorten bedrijven op strategisch niveau mee te kijken. Ook leerde ik efficiënt te werk te gaan door direct te werken voor een klant. Als startend beleidsmedewerker bij BZ word ik regelmatig uitgedaagd op intercultureel vlak, terwijl ik mij als schakel in een groter geheel bezighoud met maatschappelijke vraagstukken. Al mijn verschillende ervaringen neem ik mee in mijn huidige baan in het team van de Internationale Financiële Instellingen, waar wij ons bezighouden met de Nederlandse inzet bij ontwikkelingsbanken.

‘Altijd de dialoog aangaan, waarbij je soms het compromis zoekt, maar ook voor de Nederlandse waarden durft te staan.’

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een diplomaat?

Als startend beleidsmedewerker is dit een vraag die mij ook nog bezighoudt. Een eerste indruk brengt mij op het volgende: een onderwerp van meerdere kanten kunnen bekijken, snel schakelen tussen verschillende belangen en een boodschap over weten te brengen bij de juiste personen, rekening houdend met diens beweegredenen, cultuur en verhaal. Altijd de dialoog aangaan, waarbij je soms het compromis zoekt, maar ook voor de Nederlandse waarden durft te staan. Uiteindelijk streef je ernaar de Nederlandse belangen zo goed mogelijk te behartigen.

Noor Koolen met collega's in een vergaderruimte

Hoe kijk je terug?

Elkaar virtueel ontmoeten was een surrealistisch begin van de opleiding. Dit werd creatief ingevuld door de trainers van Clingendael. Al snel leerde ik hoe verschillend mijn klasgenoten zijn, zowel in achtergrond als in persoonlijkheid. Iedereen kon vanuit haar of zijn eigen ervaring bijdragen aan de thema’s die in de opleiding voorbij kwamen, hier kreeg ik ontzettend veel energie van. Ik kan me voorstellen dat live met elkaar debatteren leerzamer is dan via een online kanaal. Tegelijkertijd zijn wij klaargestoomd in tijden van crisis, hetgeen aanpassingsvermogen van je vraagt. Zo hebben wij in onze eindopdracht enorm effectief gebruik gemaakt van digitale communicatiekanalen. Tijdens een simulatie van de Raad Buitenlandse Zaken van de EU hebben we allerlei videogesprekken en chatgroepen opgezet, als het ware de lobby voor bilaterale overleggen. Toen de maatregelen deze zomer versoepeld werden konden we elkaar in het echt ontmoeten, een ontlading na een intensieve digitale opleiding.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon