Tech event @Rijksoverheid #NoordNederland Cloud en Automation

Als IT’ers ergens impact hebben, dan is het wel bij de Rijksoverheid. Door de coronamaatregelen werd op donderdag 27 mei 2021 het Tech event #NoordNederland online georganiseerd waarbij Cloud- en Automationspecialisten in Noord-Nederland interessante verhalen uit de dagelijkse praktijk deelden met de ruim 100 deelnemers. Centrale thema’s in het programma zijn Cloud en Automation.

Automation en Cloud in de spotlight

Kor de Groot, directeur Shared Service Organisatie Noord (SSO-Noord) had als host de uitdaging om het event met sprekers op in Noord-Nederland online aan elkaar te praten. Kor is zelf ruim zeventien jaar werkzaam bij de Rijksoverheid en heeft daar naar eigen zeggen altijd leuk en inspirerend werk gedaan. 'De Rijksoverheid is een hele aantrekkelijke werkgever, je zult leuke collega’s krijgen, een goed salaris, veel vrijheden en veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.'

‘Alles wat je automatiseert wordt steeds meer ‘bulletproof’’

Kor heette het brede publiek afkomstig uit allerlei regio’s en zelfs vanuit Bonaire welkom bij het Tech event #NoordNederland. Daarbij maakte hij meteen een bruggetje naar het toekomstige hybride werken bij de Rijksoverheid. Het maakt eigenlijk niet meer uit of je nu in Zwolle, Utrecht, Amersfoort of zelfs op Bonaire woont, het hybride werken maakt het nog meer mogelijk om bij ons in het Noorden van Nederland aan de slag te gaan.

Geautomatiseerd aanbieden via 1 loket

Kor schakelde als eerste over naar het gevangenismuseum in Veenhuizen waar Leo Veldkamp en Rudie Missoorten van SSC-I DJI namens het Automation team klaar zaten voor een presentatie over het geautomatiseerd aanbieden van IT-services via 1 loket'. SSC-I is een landelijke organisatie en heeft meerdere vestigingen verspreid over het land. Ze faciliteren verschillende klantorganisaties waaronder het gevangeniswezen. Vanuit locatie Veenhuizen op de grens van Drenthe en Friesland werken Rudie en Leo in een virtueel team aan gemeenschappelijke werkzaamheden op het gebied van Automation. Het virtuele team is verdeeld over verschillende locaties in het land, corona heeft aan de manier van werken niets veranderd. Misschien niet iedereen vanuit huis maar wel verdeeld over verschillende locaties, vertelt Rudie.

‘Snellere feedback loops waardoor je constant bezig bent je proces maar ook je technologie te verbeteren’

Verschillende infrateams met verschillende achtergronden werken inmiddels al 2,5 jaar Agile. Het loket waar Rudie en Leo met hun team aan werken, biedt de mogelijkheid aan projecten ofwel klanten om zelfstandig ICT-services te (her)deployen binnen de eigen omgeving van het datacenter. De selecties binnen het loket worden via parameters doorgevoerd en de uitgevoerde acties worden geregistreerd. De kijkers werden uitgebreid meegenomen in de manier van werken en konden terecht met al hun vragen. Zo vertelde Leo dat ze binnen SSC-I alles zelf ontwikkelen zodat alles secure en binnen de eigen kaders kan worden geleverd. Dit is belangrijk zodat ze in control blijven over de organisatie. Om die reden hebben ze ook een eigen datacentrum. Het werk blijft uitdagend omdat er zoveel mogelijk geautomatiseerd wordt. Uitgangspunt daarbij is ‘automatiseren, tenzij’. 'Alles wat je automatiseert wordt steeds meer ‘bulletproof’ en daarmee wordt het steeds veiliger', aldus Leo.

luchtfoto van een stad in noord Nederland

Managed OpenShift leveren op de DevOps manier

Na een korte pauze werd het publiek meegenomen in de presentatie van Tim Kok. Tim is werkzaam bij Overheidsdatacenter Noord (ODC-Noord) en vertelde hoe ODC-Noord Managed OpenShift levert op de DevOps manier. Tim is begonnen in de IT als tester en vertaler, daarna maakte hij de overstap naar development bij de televisie. Van daaruit maakte hij de stap naar de Rijksoverheid als Cloud Engineer bij ODC-Noord. En sinds afgelopen maand is hij daar gestart in de functie als Lead Engineer en Productowner. Het team van Tim levert managed OpenShift. Hij nam de kijkers mee in de processen en technieken die binnen het datacentrum worden gebruikt. Daarnaast vertelde hij over wat de organisatie doet en wat er op de planning staat voor de komende tijd.

Nieuwste technologie

Tim werkt in een leuk team en onderhoud in corona tijd contact met zijn collega’s via Discord. Ze werken via de DevOps manier die vele voordelen met zich meebrengt. Zo vertelde Tim dat ze een stabiele dienstverlening kunnen leveren, er minder verstoringen zijn en ze snel en flexibel kunnen inspelen op klantvragen. Daarnaast heb je snellere feedback loops waardoor je constant bezig bent je proces maar ook je technologie te verbeteren en dat is weer ten voordele van de stabiliteit. Het grootste voordeel volgens Tim is echter dat deze manier van werken het werkplezier vergroot omdat je meer controle hebt op het werkproces. Problemen kunnen direct opgelost worden en dat zorgt ervoor dat je niet maandenlang tegen dezelfde problemen aanloopt. Dit verhoogt absoluut het werkplezier, aldus Tim.

‘Het werk is zeer complex en je bent eigenlijk altijd bezig met een nieuw probleem’

'Het leukste aan werken bij ODC-Noord is dat je altijd bezig bent met de nieuwste ontwikkelingen en de nieuwste technologie. Het werk is zeer complex en je bent eigenlijk altijd bezig met een nieuw probleem. Die afwisseling is erg leuk en omdat we automatiseren, los je een probleem op en kun je aan de slag met het volgende probleem. Dat maakt het werk dus altijd leuk. Je doet werk dat impact heeft, onze klanten hebben systemen die belangrijk zijn voor het functioneren van de Rijksoverheid. ODC-Noord zet in op ontwikkeling van personeel en er zijn ruime doorgroeimogelijkheden. Ikzelf ben daar een goed voorbeeld van. Na twee jaar ben ik doorgegroeid van cloud engineer naar lead engineer en productowner.'

Pitches rijksorganisaties

Na de mooie praktijkvoorbeelden volgden de pitches van de volgende 7 andere rijksorganisaties snel achter elkaar in beeld: Agentschap Telecom (AT), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Dienst ICT Uitvoering (DICTU), Justitiële Informatiedienst (Justid), I-Dienstverlening Rijk Noord, Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) en Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Na afloop verder praten

Een belangrijk onderdeel van het Tech event is laagdrempelig contact faciliteren tussen IT-professionals en rijksorganisaties, daarom ontvingen alle deelnemers na afloop een mail. Daarnaast ontvingen zij een korte evaluatie. Hierbij konden ze aangeven met welke organisatie(s) ze graag verder zouden willen praten over bijvoorbeeld carrièremogelijkheden of plekken voor stages of afstudeeropdrachten.

Volgend Tech event

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, vacatures en Tech events? Meld je dan aan voor updates!

Volg Werken voor Nederland op social media

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.