Blog: 'Het vergrootglas van de ketenbeheerder'

Op feestjes uitleggen waar je als ketenbeheerder de hele dag mee bezig bent valt niet altijd mee. Maar als je dan je elevator pitch houdt, zonder in ambtenarentaal en ITIL-termen te verzanden, kan het tot leuke gesprekken leiden.

Aanlevering tot aflevering

‘Heb je je account op MijnOverheid geactiveerd?’ Natuurlijk heeft iedereen dat. ‘Dan ken je de Berichtenbox en de andere functionaliteiten van MijnOverheid ook. Nou, daar gaan mijn collega’s en ik dus over’. Met een herkenbare context is het makkelijker uitleggen. ‘Je ontvangt post van de overheid in je Berichtenbox’. Instemmend geknik. ‘Die post komt ergens vandaan. Van de Belastingdienst, RDW, je gemeente of je pensioenfonds bijvoorbeeld. Van de aanlevering tot de aflevering, dat is de keten die we beheren’.

Reis

Een berichtje van A naar B legt een hele reis af. Door databases, over koppelvlakken, door kabels, via software, langs authenticatiemechanismen. Er vinden controles plaats, dubbelchecks en bevestigingen van verzending en ontvangst worden heen en weer gestuurd. Eenmaal aangekomen in je Berichtenbox gaat er een e-mail uit om je te notificeren dat er een bericht voor je klaar staat. Iedere schakel in de keten maakt ook weer onderdeel uit van een andere keten. En zo kan het gebeuren dat een incident in een schakel van de ene keten doorwerkt in een schakel drie ketens verderop. De ketenbeheerders kennen het hele spectrum van de dienstverlening en leggen door de ketens heen logische verbanden. Als er eens iets mis gaat, dan hebben we te maken met ruim 7 miljoen gebruikers. Je kunt je voorstellen dat ons werk voor burgers en media continue onder een vergrootglas ligt.

Puzzelwerk

We hebben te maken met leveranciers, maar ook met eindgebruikers. En natuurlijk met collega’s, die ook allemaal weer hun eigen specialiteit hebben. Het maakt het oplossen van een incident uitdagend puzzelwerk. Met een vergrootglas bekijk je alle componenten en gegevensstromen. Maar nog leuker is het om de bestaande ketens te vereenvoudigen. Continue verbeteren en door ontwikkelen met als doel de ketens betrouwbaarder en overzichtelijker te maken.
Zo tegen het einde van het feestje, als de flessen leeg zijn en de ballonnen half leeggelopen, zitten de laatste gasten verwoed op hun mobieltje te tikken…. werkenvoornederland-punt-nl… vacatures… ketenbeheerder… vergrootglaasje.

22 maart 2018

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.