Alle partijen tevreden en betrokken: het werk van een omgevingsmanager bij het RVB

Omgevingsmanagers bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) brengen de belangen van opdrachtgevers, gebruikers en omwonenden samen. Ze zorgen dat projecten soepel verlopen en dat er draagvlak is bij alle betrokken partijen.

Dat is ook het werk van Mieke. Zij is omgevingsmanager in de marinehaven in Den Helder. Die haven heeft grote invloed op Den Helder en de omliggende infrastructuur en natuur. Mieke zorgt dat alle partijen aan boord zijn. Ze vertelt erover in deze video.

Er wordt ons gevraagd om het project uit te voeren terwijl de marine gewoon z'n werkzaamheden door kan laten gaan. We zijn nu al in gesprek met die partijen om te kijken hoe we dat kunnen aanpakken met elkaar. De marinebasis in Den Helder is dé thuishaven voor alle schepen en hun ondersteuning. Om klaar te zijn voor de toekomst wordt deze basis nu flink gemoderniseerd door het Rijksvastgoedbedrijf. Zo kan de marinevloot worden uitgebreid, kunnen er grotere schepen in en is de haven opgewassen tegen de stijgende zeespiegel. Maar hoe pak je nou zo'n groot project aan? En hoe hou je rekening met alle partijen en hun belangen? Om die vraag te beantwoorden, heb ik afgesproken met Mieke. Zij is omgevingsmanager bij het Rijksvastgoedbedrijf en weet alles over de uitbreiding van de afmeercapaciteit de nieuwe kades en de toekomstige ontwikkelingen die hier een rol gaan spelen. Hé, Mieke. Hé, Maurice. Gaan we op de fiets? Ja, laten we dat doen. Al die grote schepen, dan vliegt er een helikopter over… Een bijzondere omgeving om omgevingsmanager te zijn. Vind ik ook. Het is hier echt nooit saai, inderdaad. Wat doe je eigenlijk als omgevingsmanager? Ik zie het altijd als het zo soepel mogelijk laten verlopen van een project. En dat kun je alleen doen door te weten wat jouw project betekent voor haar omgeving en welke belangen er in de omgeving spelen die van invloed zijn op je project. Er staat hier nogal wat te gebeuren. Als we het hebben over die modernisering. Hoe ziet dat er dan in de komende jaren uit? Ja, als je om je heen kijkt. Veel van de gebouwen die stammen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw en die zijn inmiddels wel aan vernieuwing toe. Maar daarbij is er een hele marinehaven ook buitendijks gebouwd en zijn er water veiligheidsmaatregelen nodig om ook in de toekomst het havengebied te kunnen garanderen. Dat de operatie gewoon door kan gaan. Behalve die projecten is er een project voor uitbreiding van de afmeercapaciteit voor de nieuwe schepen die er inmiddels besteld zijn. Dat is een van de eerste die er gaat gebeuren. Er komen echt vele meters bij? Er komt 750 meter aan aanlegcapaciteit bij maar ook 12.500 meter aan opstelplaatsen en plekken om te laden en lossen. Je moet echt met allerlei partijen, met elk hun eigen belang rekening houden. Hoe manage je dat? Ik werk ook heel veel samen met m’n collega's binnen het Rijksvastgoedbedrijf. Bijvoorbeeld de expert werktuigbouwkunde maar ook de technisch manager vanuit het team alsmede de adviseur stikstof en natuur die met me meedenken welke issues er nou spelen die we eigenlijk nu al beter kunnen oplossen zodat de rest van het project gewoon soepel verloopt. Mieke, dank je wel voor deze rondleiding. Ik ben heel erg benieuwd hoe de omgeving hier gaat veranderen de komende tijd. Vond je dit nou interessant en wil je weten wat het RVB jou te bieden heeft? Je ontdekt het allemaal op de site.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.