Alles draait om ICT en systemen
‘De Belastingdienst verwerkt jaarlijks miljoenen gegevens. Die gegevens worden naast het aangifte en aanslagproces ook gebruikt voor allerlei soorten toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Veel mensen denken bij de Belastingdienst vooral aan de blauwe envelop. Maar de Belastingdienst draait voornamelijk op ICT en de envelop verdwijnt dan ook de komende jaren uit het Belastingdienstbeeld. Eerst werd de Belastingdienst ondersteund door ICT, nu zie je dat de Belastingdienst echt niet meer zonder ICT kan.
ICT-omgeving als fabriek
Ik werk met een team van ICT-specialisten zoals databaseadministrators en exploitatiespecialisten. Zij zorgen dat de productieomgeving waarop alle gegevens staan van de belastingbetaler, de douane en de Rotterdamse haven, zonder storingen draait. Ik zie onze werkomgeving als een fabriek. Alleen is het productieproces in sommige opzichten wat ingewikkelder. Mijn persoonlijke uitdaging is om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten zodat mijn team van specialisten optimaal presteert. Ik luister dan ook vooral naar experts die het beter weten dan ik.
Applicaties in eigen beheer
Ik werk ruim 10 jaar bij de Belastingdienst. Daarvoor zat ik bij KPN. Daar werkte ik aan de implementatie van het 10—cijferig telefoonnummer en het nummerbehoud van mobiele telefoons bij de overstap naar een andere provider. Bij de Belastingdienst was ik de afgelopen jaren betrokken bij de ontwikkelingen van de VIA, de vooraf ingevulde aangifte van Nederlandse burgers. Waar we kunnen standaardiseren doen we dat, maar door de continue wijzigingen in het belastingstelsel, is soms het slimmer om dit in eigen beheer te houden. Zo kunnen applicaties op ieder moment door onze ICT-specialisten worden aangepast.
Ook ’s nachts en in het weekend
Mijn team werkt met complexe systemen en netwerken. Bepaalde infrastructuren zijn aan vervanging toe. Die werkzaamheden vinden achter de schermen plaats want de burger mag hier geen last van hebben. Dat betekent dat we ook ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden werken. Ik vind dat zelf geen enkel probleem en mijn collega’s voelen die drive ook. Door ons werk vind je hier dan ook geen mensen met een 9 tot 5 mentaliteit.’