Innovatieve technologieën
‘Na mijn studie kon ik direct aan de slag bij Capgemini, waar ik in opdracht van de Belastingdienst werkte aan de TSL-component van het toeslagensysteem. Deze component berekent automatisch het recht op toeslag. Sinds september 2012 ben ik voor dit project in dienst van de Belastingdienst. Wat ik zo leuk vind aan dit werk, is dat we met heel innovatieve technologieën werken. De TSL-component wordt volledig gegenereerd op basis van de functionele modellen en transformatoren die wij bouwen. De Belastingdienst is een van de eerste organisaties die deze manier van codegeneratie op zo’n grote schaal toepast. Daarnaast zit het werk dicht op de actualiteit en raakt het veel mensen in Nederland. Ons toeslagensysteem berekent voor zo’n 6 miljoen huishoudens op welke toeslagen zij recht op hebben. Als er een fout in dat systeem zit, staat dat morgen in de krant.
Korte lijnen tijdens ontwikkelproces
De cultuur bij de Belastingdienst spreekt me erg aan. Mensen denken vaak dat het een logge organisatie is, maar de Belastingdienst heeft de afgelopen jaren een behoorlijke inhaalslag gemaakt ten opzichte van het bedrijfsleven.
Zo werken we steeds meer volgens het Agile-principe. Dit houdt onder meer in dat we tijdens de ontwikkeling van een product contact onderhouden met de eindgebruikers. Doordat de lijnen zo veel korter worden, kunnen we tijdens het ontwikkelproces al feedback van de gebruikers verwerken. Verder biedt de Belastingdienst volop mogelijkheden voor Het Nieuwe Werken. Je kunt overal inloggen op het netwerk. Zeker nu ik net vader ben geworden, vind ik het erg fijn dat deze flexibiliteit er is.
Ruimte voor vakinhoudelijke ontwikkeling
De Belastingdienst biedt veel ruimte om je vakinhoudelijk te ontwikkelen, maar er wordt wel verwacht dat je daarvoor zelf het initiatief neemt. Bij sommige organisaties is er al een heel carrièrepad voor je uitgestippeld vanaf het moment dat je in dienst komt. Maar hier is het belangrijk dat je zelf aangeeft waarin je je wilt ontwikkelen. En dan zijn er mogelijkheden genoeg.’