Urgentie
‘Bij het Rijksvastgoedbedrijf kreeg ik gelijk 3 projecten voor het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) onder mijn hoede. In ongeveer vier maanden tijd realiseerde ik 3 noodopvanglocaties in leegstaand vastgoed van het Rijk: 2 locaties in Lelystad en 1 in Gorinchem. Het oude kantoor van de Nationale Politie en van het Openbaar Ministerie bieden in Lelystad nu ruim 500 opvangplekken. Het voormalig belastingkantoor in Gorinchem telt 300 bewoners. De urgentie van een noodopvanglocatie maakt dat het een bijzonder project is dat razendsnel gerealiseerd moet worden. Collega’s zijn verantwoordelijk voor een aantal andere locaties in ondermeer Den Haag, Nijmegen en Amsterdam. Om te leren van elkaars ervaringen hebben we een afstemmingsoverleg tussen deze verschillende projecten.
Verbinden
Een pand omtoveren tot een noodopvanglocatie vergt heel wat aanpassing en coördinatie. Ik stem af met het COA, gemeente en brandweer en met het intern adviesteam dat verantwoordelijk is voor het opstellen van de werkomschrijving om het pand geschikt te maken. Omdat het kantoorpanden zijn, moeten er op het gebied van brandveiligheid en sanitair vaak aanpassingen worden gedaan. Daar zijn werkomschrijvingen voor, die ik vervolgens uitzet bij aannemers. Feitelijk ben ik bezig met het verbinden van alle betrokken partijen.
Masterplannen
Naast de opvanglocaties coördineer ik 2 masterplanprojecten: een Rijksverzamelgebouw in Rotterdam en huisvesting voor Rijkswaterstaat in Haarlem.
Rijkshuisvesting heeft in totaal 13 masterplannen, 12 voor de provincies en eentje voor Den Haag. Het zijn strategische plannen waarin staat waar in Nederland rijksorganisaties gehuisvest worden. Dat heeft alles te maken met een krimpende overheid en bijbehorende gebouwenvoorraad. In het plan staat ook hoe we daarmee om moeten gaan: concentreren op strategische locaties, bij voorkeur in eigendom.
Verdiepingsslag
Met een concreet project zoals Rijkswaterstaat in Haarlem, waarbij het huidige Belastingdienst/FIOD-gebouw geschikt moet worden gemaakt voor Rijkswaterstaat, zorg ik voor de uitwerking van het masterplan. Dit project is nu in de diagnosefase, het prille begin van het project. Dat wat er in het masterplan is bedacht, krijgt nu een verdiepingsslag. Wat is de capaciteit van werkplekken? Moeten er zogenaamde specials in het pand komen, bijvoorbeeld laboratoria? Dat kan namelijk veel aanpassing vragen van een gebouw. Maar ook: voldoet het pand nog aan de huidige eisen zoals klimaat? En zijn de uitgangspunten in lijn met het masterplan? Als deze vragen zijn beantwoord, stippel ik het traject uit en kan de uitvoering beginnen.
Je kunt wel zeggen dat ik bij de Rijksoverheid een vliegende start heb gemaakt. Het is mooi dat je als organisatie en als persoon aan zulke projecten mag meewerken. Medio 2016 staat er alweer een andere bijzonder project op de rit en zal ik deelnemen in het team Renovatie Binnenhof’.