Beste kwaliteit voor de beste prijs
‘Bij het aanbesteden van een groot project zoals de nieuwbouw van het EMA werkt de Rijksoverheid met geïntegreerde contractvormen. Dit betekent dat ontwerp, bouw, onderhoud, exploitatie en financiering of onderdelen hiervan samengebracht zijn in 1 contract. Maar hoe beslis je nu wat de beste vorm is? Je wilt de beste kwaliteit voor de beste prijs.
Zelfde doel voor ogen
Ik zat als inkoper vanaf het begin aan tafel, dus ook tijdens de fase waarin de opdrachtnemer wordt geselecteerd. Een van de onderwerpen was het betalingsmechanisme. Samen met de financiële experts heb ik een voorstel opgezet. Daar is tijdens de dialoogfase over onderhandeld. Hoe ga je de betaling regelen voor zo’n langlopend contract? Hoe ga je om met de risico’s? Want stel dat na 2 jaar problemen aan het licht komen en wij hebben al betaald voor het gebouw, wie trekt dan de portemonnee?
Van alle markten thuis
Ik ben zelf geen financieel expert, maar ik vind het gewoon heel leuk om me in allerlei onderwerpen te verdiepen, zowel op technisch, juridisch en financieel gebied. Bij de Dienst Landelijk Gebied begon het al. Via de juristen waarmee ik samen aan de contracten en aanbestedingen werkte, kwam ik meer te weten over de Aanbestedingswet. Als ik hoor: dit kan niet, dan pluis ik zelf graag uit hoe het wel kan. Een echte inkoopopleiding heb ik niet gehad, ik heb het in de praktijk geleerd. Van het inkoopvak ben ik echt gaan houden, want hierbij gaat het om het hele traject van eerste klantwens tot en met het eindresultaat. Aanbesteden is daar een bijzonder onderdeel van. In een projectteam vind ik dat de inkoper een belangrijke rol moet spelen bij de inrichting van het contract en de aanbesteding. Ik noem mezelf dan ook eerder inkoper dan adviseur.’