Overweeg je een leidinggevende positie bij de Rijksoverheid? De richtlijnen voor leiderschap en de verwachtingen die we hebben van een publiek leider staan in de rijksbrede visie op publiek leiderschap. We geven je hier graag een korte samenvatting.
Publiek leider: wat verwacht de Rijksoverheid van jou?
Je past bij de opgave
De Rijksoverheid werkt aan diverse complexe maatschappelijke vraagstukken. Van de energietransitie tot het bestrijden van kansenongelijkheid. Jij moet niet alleen passen bij de functie, maar nadrukkelijk ook bij de opgave – én bij de organisatie en het team.
Je beweegt je graag in een dynamisch speelveld
Je opereert als leidinggevende bij de Rijksoverheid in een context die permanent in beweging is: de tijd is turbulent en de samenleving veeleisend. De overheid is bovendien complex, net zoals het politiek-ambtelijk samenspel. Dat moet je liggen.
Je toont zichtbaar leiderschap
Als publiek leider toon je concreet leiderschapsgedrag. Je handelt bijvoorbeeld besluitvaardig in onzekere situaties en bewaakt het overzicht op de lange termijn. Je geeft de Rijksoverheid een herkenbaar gezicht en een menselijk karakter. Je denkt en handelt inclusief, werkt samen en deelt leiderschap. Je creëert een veilige werkomgeving en neemt ruimte in, terwijl je ook ruimte geeft aan anderen. Je bent open en proactief in je verantwoording. Je communiceert zonder verborgen agenda, en met ruggengraat. Je zet de mensen die jij leidt in hun kracht en vraagt zelf om feedback.
Je zorgt voor continuïteit
Om optimale en duurzame maatschappelijke resultaten te behalen, is het noodzakelijk om je voor een langere periode aan een ABD-functie te verbinden. Een gemiddelde functieduur van 5 jaar is hierbij het vertrekpunt, idealiter nog langer. Voor functies als directeur-generaal, inspecteur-generaal en secretaris-generaal geldt een benoemingsperiode van 7 jaar.
Je schakelt moeiteloos tussen verschillende rollen
Je toont leiderschapsgedrag in 3 rollen die je als publiek leider vervult. En je weet daartussen moeiteloos te schakelen. Het gaat om:
- maatschappelijk partner
Als netwerker ken je en werk je samen met externe partners – van maatschappelijke organisaties en uitvoerders tot burgers en ondernemers. - politiek adviseur
Als meedenkende en oplossingsgerichte adviseur vertaal je maatschappelijke ontwikkelingen op basis van je kennis naar politiek advies. Als dat nodig is bied je tegenspraak en toon je lef. - manager in je eigen organisatie
Als interne verbinder en vernieuwer creëer je een veilig, maar open en ambitieus klimaat, waarin mensen de ruimte én de motivatie voelen om het beste uit zichzelf te halen en samen verder te komen.
Je herkent je in onze kernwaarden
In de rijksbrede visie op publiek leiderschap staan 3 kernwaarden die jij onderschrijft:
- gedeeld leiderschap;
- responsiviteit;
- morele motivatie.
Je beschikt over de juiste competenties
Als publiek leider:
- kan je reflecteren;
- ben je bestuurssensitief;
- ben je omgevingsbewust;
- toon je conceptuele flexibiliteit;
- werk je vanuit gedeeld leiderschap;
- kan je een organisatie aansturen;
- ben je stressbestendig.