Een cv heeft maar 1 doel: zorgen dat een recruiter of werkgever je uitnodigt voor een gesprek. Maar dan moet jouw cv wel eruit springen tussen de cv’s van al die andere kandidaten. Deze tips helpen je bij het maken van een sterk cv.
Hoe maak je een sterk cv
Duidelijk en snel te scannen
Stel je bent recruiter of werkgever en voor je ligt een grote stapel cv’s. Wat betekent dat voor jou? Dat je een cv nodig hebt waarop helder staat wie je bent, wat je werkervaring is en over welke vaardigheden je beschikt. Een sterk cv is makkelijk scanbaar, bevat alle belangrijke informatie en valt op.
Bekijk de animatie hieronder.
VOICE-OVER: Een goed cv of curriculum vitae vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek een volgende stap in je loopbaan. Het moet up-to-date zijn en er professioneel uitzien. Een van onze recruiters en een hr-adviseur laten je zien waar zij op letten. Zij bekijken jouw cv met de vacature in hun gedachten. Voor iedereen en elke functie geldt een aantal vuistregels voor zaken als lengte, onderwerpen en volgorde. We lopen even door een cv en geven je een aantal belangrijke tips. (Een animatie. Naast een lampje staat: Algemene tips.) Een cv is niet in beton gegoten. Voor elke vacature waarop je reageert, kun je kleine aanpassingen maken. Daarmee vergroot je de kans dat jij op gesprek mag komen. Zo op het eerste gezicht ziet dit cv er goed uit. Verzorgd, met een heldere opmaak. Een aantrekkelijk cv is niet langer dan twee A4'tjes met op de eerste pagina je belangrijkste wapenfeiten. Het vertelt eerlijk en in duidelijke taal wie je bent en wat je brengt. Een goed cv ziet er professioneel uit en bevat de volgende onderdelen. Persoonlijke informatie, je profiel, werkervaring, opleiding en aanvullende informatie, zoals competenties en interesses. (Naast een huisje staat: Persoonlijke gegevens.) Beginnen we met je persoonlijke gegevens. Plaats een goede zakelijke foto, geen vakantiekiekje. Gebruik in ieder geval je roepnaam, één telefoonnummer en één privé-e-mailadres. (Naast een poppetje staat: Profiel.) Dan je profiel. Wie ben je? Wat kun je? En wat breng je? Beschrijf je sterke kanten, houd je profiel kort, maximaal vijf regels en vermijd open deuren en tegenstrijdigheden. (Draaiende tandwielen met daarnaast: Werkervaring.) Check altijd of de woorden die in een vacaturetekst staan ook in jouw cv voorkomen. Een goed beschreven werkervaring is natuurlijk heel belangrijk. Begin met je meest recente baan. Vat ervaring van meer dan tien jaar geleden kort samen en gebruik jaartallen voor perioden en getallen en percentages voor verantwoordelijkheden en resultaten. (Naast een academische baret staat: Opleiding.) Op je cv staan natuurlijk je opleidingen en cursussen vermeld. Ook als je er nu nog mee bezig bent. Vergeet daarbij niet de huidige naam en plaats van de onderwijsinstelling en wanneer je de opleiding hebt gevolgd of hebt afgerond. (Een A4 en potlood met daarnaast: Aanvullende informatie.) Je cv moet informeren, maar ook nieuwsgierig maken. Nevenfuncties, hobby's en interesses kunnen veel zeggen over iemands karakter en vaardigheden. Overigens, referenties hoef je niet te noemen. Daar kan later wel om worden gevraagd. Zorg ervoor dat alles klopt en tot in de puntjes is verzorgd. Laat iemand die je goed kent, met je meekijken. Dit zijn onze tips. Heel veel succes! (De recruiter en hr-adviseur zwaaien. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Beeldtekst: Werken voor Nederland. www.werkenvoornederland.nl.)