De 7 taakgebieden van het Master Financial Traineeship

Bij het Master Financial Traineeship duik je in de wereld van de Nederlandse overheidsfinanciën. Je leert om met een financiële bril te kijken naar de beleids- en uitvoeringsvraagstukken van de Nederlandse overheid. Dit doe je bij verschillende rijksorganisaties. Daar ga je aan de slag met 7 taakgebieden binnen het Master Financial Traineeship. Welke dat zijn? We zetten ze voor je op een rij.

7 taakgebieden

Het Master Financial Traineeship kent 7 taakgebieden: de begrotings- & verantwoordingscyclus, planning & control, beleidscontrol, concerncontrol, toezicht & regelgeving uitvoeringsorganisaties, financieel beheer, en beleidskwaliteit. Als financial trainee met een masterdiploma leer je ze alle 7 kennen, want je draait op elk taakgebied volwaardig mee.

'Ik bereken meerjarig wat de AOW ons gaat kosten' - Kimberly, oud-trainee

1. Begrotings- & verantwoordingscyclus

Binnen de begrotings- en verantwoordingscyclus hou je je bezig met het coördineren van de totstandkoming van onder andere de begroting en het jaarverslag. Jij zorgt ervoor dat deze stukken leesbaar en toegankelijk zijn voor de Eerste en Tweede Kamer. Samen vormen deze organisaties de Staten-Generaal, een Hoog College van Staat. Ook ben je betrokken bij debatten en coördineer je de beantwoording van Kamervragen. 

Werk je rijksbreed, dan reken je toekomstige kosten van grote investeringen uit, en ontwikkel je ramingsmodellen en macro-economische ramingen. Ook werk je aan de financiële onderbouwing van overheidsbegrotingen. Zo werk je rechtstreeks mee aan de Rijksbegroting van wel 400 miljard euro.

2. Planning & control

Ben je betrokken bij planning & control? Dan krijg je te maken met de interne jaarplancyclus. De verschillende directoraten-generaal, of DG's (afdelingen) van ieder ministerie maken elk een jaarplan waarop jij en je collega's toezicht houden. Je adviseert de ambtelijke leiding over de ontwikkelingen op jouw dossier, ontwikkelt expertise in bedrijfsvoering en werkt aan processen met een financieel aspect, zoals publiek-private samenwerking, inkoop en subsidies.

In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld onderwijsorganisaties informeert over te besteden geld uit het Nationaal Programma Onderwijs of je onderzoekt wat de totale kosten van de AOW zijn.

'Als trainee werk je rechtstreeks mee aan de Rijksbegroting van meer dan 400 miljard euro en krijg je al meteen veel verantwoordelijkheden' - Gijs, oud-trainee

3. Beleidscontrol

Bij beleidscontrol werk je op het snijvlak van financiën en beleid. Je toetst de beleids- en uitvoeringskeuzes die die DG's maken op doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid. Ook kijk je of uitgaven binnen de begroting passen. Jij toetst en adviseert dus over extra uitgaven. Daarnaast zorg je voor een inzichtelijke weergave van de financiële ontwikkelingen op jouw dossier. Met deze kennis adviseer je de ambtelijke top van jouw ministerie.

4. Concerncontrol

Concerncontrol maakt het totaalplaatje van de financiën van een ministerie compleet. De nadruk ligt, in vergelijking met beleidscontrol, meer bij de financiën dan bij beleid. Je adviseert de bestuursraad over budgettaire besluitvorming en ondersteunt hierbij de minister en staatssecretaris. Zo adviseer je over de geldaanvragen en bijbehorende financiering daarvan die DG’s aanleveren.

Je werkt ook mee aan het budgettaire prognosebeeld en analyseert de grote verschillen tussen ramingen en werkelijke uitgaven. Op specifieke dossiers bewaak je het budget, keur je eventuele wijzigingen van het budget goed of af en licht je mutaties toe aan de Tweede Kamer.

Bovendien stuur je nota's aan de minister over de dekking van beleidsplannen. En bereken je de financiële consequenties van aangenomen moties in de Tweede Kamer.

'Het was wel even wennen om in miljarden te praten' - Anniek, oud-trainee

5. Toezicht & regelgeving uitvoeringsorganisaties

Financieel specialisten houden toezicht op alle organisatieonderdelen van de Rijksoverheid. Dit geldt ook voor uitvoeringsorganisaties van het Rijk, zelfstandige bestuursorganen en agentschappen. Als je hieraan meewerkt, duik je onder andere in het toetsen van investeringen, het beoordelen van de begroting en verantwoording van rijksorganisaties, het vaststellen van tarieven en het adviseren van de eigenaar.

Nederlandse zbo’s (zelfstandig bestuursorganen) waarop je toezicht kunt houden, zijn bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank, Kamer van Koophandel, Autoriteit Consument & Markt of de Huurcommissie.

6. Financieel beheer

Kies je voor financieel beheer, dan ben je dagelijks bezig met verbeteringen in jouw vakgebied. Jouw werk draagt bij aan een overheid die zorgvuldig omspringt met belastinggeld. Je denkt mee over het voorkomen van problemen in het financieel beheer die mogelijk tot tekortkomingen leiden. Als er zich onverhoopt toch tekortkomingen voordoen, denk je mee over het oplossen hiervan.

Je bent in mindere mate bezig met de politieke ‘waan van de dag’, maar werkt aan een goed en toekomstbestendig geheel van financieel-administratieve processen, interne controles en andere beheersmaatregelen. Hierdoor zorgt jouw inbreng voor meer vertrouwen in de overheid.

7. Beleidskwaliteit

Bij beleidskwaliteit onderzoek je de doelmatigheid en de doeltreffendheid van beleid. Hierbij kun je zelf in de inhoud duiken en beleidsevaluaties uitvoeren. Daarnaast kan de nadruk liggen op het coördineren van deze beleidsevaluaties. Je hebt veel contact met de beleidsdirecties waar de evaluaties plaatsvinden. Hierbij heb je toegevoegde waarde voor de begroting: een overzicht van de evaluaties belandt namelijk ook in de begroting van het betreffende ministerie.

Heb je nog vragen?

Bel of mail onze coördinator Dimitri Smout

06-21254057

Meer over het Financial Traineeship

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.