We zijn op zoek naar starters met diverse achtergronden en persoonlijke eigenschappen die zich als vakkundig internationaal beleidsmedewerker willen inzetten voor Nederland wereldwijd. Er is niet 1 meest passende studierichting. Van sinologen tot arabisten en economen, van experts op het gebied van ontwikkelingshulp, economie of klimaat tot juristen en alles daar tussenin: je kunt solliciteren voor het werk- en leertraject Internationaal Beleidsmedewerker Buitenlandse Zaken (IBBZ). Tijdens het traject bieden wij jou de handvatten die je nodig hebt.
Wil jij je inzetten voor Nederlandse belangen in het buitenland door jezelf te ontwikkelen tot internationaal beleidsmedewerker? Het werk- en leertraject IBBZ is jouw startpunt voor een carrière bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ga aan de slag met diplomatieke dossiers, zoals de economische belangen van Nederland, onze positie in de EU, multilaterale samenwerking, consulaire dienstverlening, internationaal veiligheidsbeleid, ontwikkelingshulp en het tegengaan van klimaatverandering.
Burak, Mercé, Mark, Suleyman, Eva, Adriaan en Milou vertellen waarom zij bij Buitenlandse Zaken wilden werken. Bekijk hun video.
Geen uitgeschreven tekst gevonden.
Het webinar van 11 oktober 2024 is live uitgezonden en niet terug te kijken. Alle informatie die tijdens het webinar is gedeeld, is te vinden bij de FAQs hieronder.
We verwelkomen je graag voor ons werk- en leertraject als je maximaal 5 jaar geleden je wo-master hebt behaald. Je bent breed geïnteresseerd en weet wat er speelt op nationaal en internationaal vlak. Jouw inlevingsvermogen is groot: je wil je inzetten voor het belang van Nederland in het buitenland en bent je ervan bewust wat het betekent te werken voor een publieke organisatie en te wonen en werken in het buitenland. De context waarin je werkt is complex, met verscheidene belangen, op nationaal en internationaal niveau. Een grote verantwoordelijkheid brengt ook grote druk met zich mee. Dat vereist een scherp beeld van wat er als ambtenaar van je gevraagd wordt.
Dit breng je mee
Daarnaast beschik je over een aantal competenties. Zo ga je uitdagingen niet uit de weg en kom je met jouw analytisch vermogen tot oplossingen en passende adviezen die het verschil maken. Samen maakt sterker, daar kun jij je helemaal in vinden. Je bent je bewust van de belangrijke taak die wij als ministerie uitvoeren en wil je hier volledig voor inzetten. Je hebt goede communicatieve vaardigheden, investeert in relaties en bent in staat om in korte tijd een sterk netwerk te bouwen. Zowel zelfstandig als in een team werk je resultaatgericht. In samenspraak kom je tot gewogen keuzes om een concreet doel te bereiken, dat aansluit bij de missie van ons ministerie. Snel schakelen en onregelmatige werktijden horen hier ook bij. Je beweegt soepel in een context van verandering, diverse perspectieven en wisselende werkomgevingen.
Jouw werkzaamheden hangen af van je functie, je werkplek en het thema waaraan jij gaat bijdragen. Misschien word je betrokken bij terrorismebestrijding. Je bereidt een handelsmissie voor, werkt op het gebied van ontwikkelingshulp, onderhandelt in de Europese Unie of bij de Verenigde Naties of zet je je in op het gebied van consulaire dienstverlening. Voor je eerste plaatsing in Den Haag kijken we naar een functie die aansluit bij jouw kennis en ervaring. Na 3 jaar kun je in je volgende functie verder gaan met dat thema of juist kiezen voor een thema dat voor jou helemaal nieuw is. Na jouw eerste functie in Den Haag heb je de keuze: blijf je in Nederland, óf verhuis je voor 5 jaar naar een post? We bereiden je deze periode voor op jouw komende buitenlandervaring. Wees je ervan bewust dat langdurige plaatsingen in het buitenland, mogelijk op uitdagende plekken, eventueel samen met een partner of gezin, standaard deel uitmaken van het bestaan als diplomaat.
Leren en ontwikkelen
Tijdens het werk- en leertraject leer je meer over het werk van en het werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je start het traject met een verplichte fulltime basisopleiding van 8 weken. Daarin word je ondergedompeld in politiek, economie en cultuur van andere regio’s, internationale wetgeving, bijzondere onderhandelingssituaties, internationale organisaties en consulaire zaken. Daarna volg je tijdens je plaatsing regelmatig leeractiviteiten om je kennis of specifieke vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo schenken we veel aandacht aan gesprekstechnieken, ambtelijke professionaliteit en persoonlijk leiderschap en bieden we leerlijnen aan op meer thematische beleidsterreinen zoals klimaat of handel.
Je eerste functie in Den Haag
Na de basisopleiding werk je 3 jaar als beleidsmedewerker op het departement in Den Haag. Hier ben je het aanspreekpunt voor verschillende organisaties, in Nederland of in het buitenland. Dat verschilt per functie. Je schrijft beleidsadviezen en rapportages en geeft antwoord op de soms complexe (kamer)vragen die hierover gesteld worden. In je werk zet je het belang van Nederland voorop, iets wat soms zeker lastig kan zijn. Misschien beheer je een gevoelig project over exportcontrole, bereid je uitdagende handelsmissies voor, of ben je landenmedewerker voor bijvoorbeeld Senegal, Duitsland of Zweden. In internationaal en interdepartementaal overleg vertegenwoordig je het ministerie van Buitenlandse Zaken, en daarmee Nederland.
Een brede internationale interesse en de juiste competenties, daar gaat het om. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoet aan alle volgende toelatingseisen:
- Je hebt een in Nederland erkend wo-masterdiploma, PhD en/of postdoctoraal behaald in een willekeurige richting, tussen 1 december 2019 en 1 januari 2025.
- Je bezit de Nederlandse nationaliteit. Dit is een eis om als diplomaat dienstreizen naar het buitenland te mogen maken.
- Je spreekt en schrijft uitstekend in het Nederlands en Engels (C1-niveau). Een schrijftest Nederlands maakt onderdeel uit van het selectieproces.
- Je beheerst 1 van de voor Buitenlandse Zaken relevante talen, of je bent bereid aan het begin van je loopbaan een van deze talen te ontwikkelen tot het vereiste niveau: Duits (B2-niveau), Frans (B2-niveau), Spaans (B2-niveau), Standaard Arabisch (B1-niveau), Chinees Mandarijn (B1-niveau) of Russisch (B1-niveau).
Let op: Ook als je de door jou gekozen 2e vreemde taal nog niet op het genoemde niveau beheerst, kun je deelnemen aan het selectieproces. Wanneer je na 3 jaar een functie op een post zou willen, moet je 1 van de voor BZ relevante talen op het vereiste niveau beheersen (schrijven en spreken). In overleg met je leidinggevende is deelname aan taallessen bij BZ mogelijk.
Beheers jij een van de niet-westerse talen Arabisch, Chinees of Russisch? Of heb je een (financieel-) economische achtergrond? Dan kijken we met extra interesse uit naar jouw sollicitatie.
Diversiteit en Inclusie
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, gender(identiteit), cultuur, religie, achtergrond, geaardheid, (arbeids)beperking, kennis en competenties.
Als je werkt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, kun je rekenen op de volgende regelingen.
- Een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 24 maanden met uitzicht op een vast dienstverband. Het totale werk- en leertraject duurt 3 jaar. Na 2 jaar hoor je of je een vast contract krijgt.
- Een bruto maandsalaris tussen € 3.608,64 en € 4.527,43 afhankelijk van je relevante werkervaring na je wo-master. De Rijksoverheid werkt met een vast salarisschalensysteem en arbeidsvoorwaardenpakket.
- Een opleidingstraject waardoor je je ontwikkelt tot een breed inzetbare medewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken of focust op een meer thematisch gerichte loopbaan.
- Een duurzaam vervoersplan met onder andere de mobiliteitskaart Rijksoverheid en het nationaal fietsplan. Hiermee dringen we het autoverkeer terug.
De sollicitatieperiode voor het komende IBBZ-traject opent op vrijdag 25 oktober 2024 om 9:00 uur. In de periode naar de opening van de vacature volgt er meer informatie op deze pagina.
Solliciteren
Je kunt pas solliciteren tijdens de sollicitatieperiode. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werft 1 keer per jaar een groep internationaal beleidsmedewerkers en dat wordt op deze site aangekondigd. Houd de berichtgeving dus goed in de gaten.
Nee, solliciteren kan alleen in de aangegeven sollicitatieperiode.
Nee, het ministerie van Buitenlandse Zaken werft internationaal beleidsmedewerkers mét en zonder werkervaring.
Ja, bij aanvang van de sollicitatieprocedure moet je in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit.
De selectiegesprekken vinden plaats op het ministerie in Den Haag. Andere onderdelen van de selectieprocedure vinden plaats op locatie bij onze partners. Het is niet mogelijk om online deel te nemen aan een van deze onderdelen.
25 okt – 8 nov 2024
Opening van de vacature. Je kunt vanaf 25 oktober om 9:00 uur je dossier aanmaken en opsturen.
16 t/m 20 dec 2024 en 6 t/m 17 jan 2025
Gesprekken en assessments*
16 t/m 20 december 2024 en 7 januari t/m 3 februari 2025
Taaltoetsen bij Elycio.
We plannen de taaltoetsen in 1 van deze 2 periodes, zo dicht mogelijk op je gesprekken.
3 t/m 5 feb 2025
Gesprekken commissie groepsgewijze werving
1 apr 2025
Start opleiding
* Mocht je tijdens één van deze gespreksrondes niet beschikbaar zijn, laat het op tijd weten. De selectiecommissie probeert je dan in de andere week in te plannen.
Ja, het ministerie van Buitenlandse Zaken is een Koninkrijksministerie. De vertegenwoordigingen werken voor het gehele Koninkrijk inclusief het Caraïbisch deel. Als je in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit dan ben je welkom om te solliciteren.
Ja, als je meerdere nationaliteiten hebt kun je solliciteren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je moet er wel rekening mee houden dat je in de meeste gevallen niet namens het ministerie kunt worden uitgezonden naar het land waarvan je de nationaliteit hebt.
Nee, als je solliciteert moet je zijn afgestudeerd. Je moet je diploma in handen hebben voordat je bijn het ministerie van Buitenlandse Zaken begint. Een verklaring van de universiteit dat je aan alle verplichtingen hebt voldaan volstaat niet. Als je aan een buitenlandse universiteit hebt gestudeerd en het diploma niet direct na het afstuderen uitgereikt kan worden dan kan een uitzondering worden gemaakt. Je moet dan wel een verklaring overleggen van de buitenlandse universiteit waarin staat dat je aan alle verplichtingen hebt voldaan en waarom het diploma nog niet is uitgereikt. Daarnaast moet het buitenlandse diploma worden erkend in Nederland.
Ja, de werving neemt ongeveer 4 maanden in beslag. Het is dus geen probleem dat je nog niet op korte termijn beschikbaar bent. Zolang je maar kunt beginnen op de startdatum van het werk- en leertraject. Je moet wel zelf rekening houden met de opzegtermijn bij je huidige werkgever.
Nee, een goede beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste om de functie van internationaal beleidsmedewerker goed te kunnen uitoefenen. Anderstalige sollicitaties worden niet in behandeling genomen.
Sollicitatieprocedure
We ontvangen jaarlijks veel sollicitaties op de vacature voor internationaal beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voldoen aan de aanmeldingseisen is daardoor geen garantie voor succes. Elk jaar zijn we op zoek naar een zo divers mogelijke groep mensen met verschillende achtergronden. Als je interesse hebt dan moedigen we je aan om te solliciteren. We kijken met extra interesse naar sollicitanten met een financieel-economische opleiding of een studie op het gebied van ontwikkelingssamenwerking (bijvoorbeeld milieukunde of watermanagement). Goede kennis van het Arabisch, Chinees of Russisch is interessant voor ons.
Werkervaring is geen vereiste. Als je al gewerkt hebt aan beleidsterreinen van het ministerie van Buitenlandse Zaken dan kan dat behulpzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan Europese samenwerking, VN-zaken, ontwikkelingssamenwerking, internationale economie en handel, mensenrechten, consulaire dienstverlening of veiligheidsbeleid.
Nee, de selectieprocedure is voor iedereen gelijk. Je eerdere relevante werkervaring wordt, op dezelfde manier als werkervaring buiten de Rijksoverheid, wel meegewogen in de selectieprocedure.
Nee, de datum en het tijdstip van een taaltoets kunnen niet worden veranderd. Tenzij er sprake is van overmacht of een calamiteit.
Je mag zo vaak solliciteren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als je wilt zolang je aan de aanmeldingseisen voldoet. Het is wel verstandig om in je volgende sollicitatie toe te lichten wat je in de tussenliggende periode hebt ondernomen om te laten zien waar je je in hebt ontwikkeld.
Indien je in Nederland woont kunnen reiskosten worden vergoed conform de CAO.
Indien je in het buitenland woont en je bent uitgenodigd voor het gesprek, assessment en taaltoets dien je zelf je reis te bekostigen. Indien je dit aangeeft wordt geprobeerd alle onderdelen zo kort mogelijk na elkaar te plannen. Reiskosten naar Nederland worden niet vergoed. Reiskosten gerekend vanaf de landsgrens in Nederland kunnen worden vergoed conform de regeling binnenlandse dienstreizen in CAO Rijk.
Talen
Ja, je kunt solliciteren. Alleen Nederlands en Engels zijn een criterium in de selectieprocedure. In de selectieprocedure maak je ook een taaltoets voor een van BZ-relevante talen. Je score op deze taal is geen criterium in de selectie. Deze tweede vreemde taal dient op het vereiste niveau te zijn wanneer je in aanmerking wil komen voor een functie op een post in het buitenland.
We kijken met extra interesse naar sollicitanten met kennis van het Arabisch, Chinees of Russisch. Het gaat hierbij om het Standaard Arabisch en het Mandarijn-Chinees. Ook kandidaten die het Arabisch, Chinees of Russisch nog niet op B1 niveau beheersen kunnen reageren.
Je maakt op locatie schriftelijke taaltoetsen voor de door jouw opgegeven voorkeurstalen. Dit doe je via onze partner. Daarnaast maak je op locatie een schrijftoets om jouw schrijfniveau Nederlands te toetsen.
De criteria voor de beheersing van een 2e vreemde taal zijn sinds 2022 aangepast. Dit betekent dat je een voor Buitenlandse Zaken relevante taal gedurende het IBBZ-traject mag ontwikkelen tot het vereiste niveau. Dat wil zeggen dat je Duits (B2-niveau), Frans (B2-niveau), Spaans (B2-niveau), Standaard Arabisch (B1-niveau), Chinees Mandarijn (B1-niveau) of Russisch (B1-niveau) ontwikkelt door middel van taallessen.
Chinees: indien je zelf Pinyin op je computer installeert, kun je de toets op je computer online maken, handgeschreven mag ook (foto uploaden). Russisch en Arabisch: mag handmatig geschreven (foto uploaden), maar mag ook op de computer als je de tekens zelf op je computer hebt ingesteld.
Elke extra taal die je spreekt is waardevol. Vanwege het grotere belang van Mandarijn geldt alleen deze variant als relevant voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ja. We kijken met extra interesse naar sprekers van de Arabische taal. Uiteindelijk zul je op het Standaard Arabisch worden getoetst.
Het werk van het ministerie van Buitenlandse Zaken is internationaal en elke extra taal die je spreekt is waardevol. Om te kunnen solliciteren moet je echter aan de aanmeldingseisen voldoen en ook een voor het ministerie van Buitenlandse Zaken relevante taal beheersen.
Buitenlandkandidaten
Ja, er kan een uitzondering gemaakt worden op de diploma-eis als je aan een buitenlandse universiteit hebt gestudeerd en het diploma niet direct na het afstuderen uitgereikt kan worden. Je moet dan wel een verklaring overleggen van de buitenlandse universiteit waarin staat dat je aan alle verplichtingen hebt voldaan en waarom het diploma nog niet is uitgereikt. Of jouw buitenlandse master in Nederland wordt erkend, kun je nagaan bij Nuffic, www.nuffic.nl
Nee. Als je namens het ministerie van Buitenlandse Zaken in het buitenland gaat werken, worden je verhuiskosten, ook als je op dat moment in het buitenland woont, wel (deels) vergoed.
Werken bij Buitenlandse Zaken
De opleiding duurt 8 weken, wordt 1 keer per jaar aangeboden en is verplicht. Je kunt in deze periode geen vakantie opnemen. Na de opleiding word je geplaatst op een functie op het departement in Den Haag.
Nee. Je start na de afronding van de 8 weken durende opleiding op het departement in Den Haag. Na jouw 1e plaatsing hier, kun je ervoor kiezen om uitgezonden te worden naar het buitenland.
We streven ernaar om een inclusieve en diverse organisatie te zijn waarbinnen plek is voor iedereen. Bij overplaatsing naar het buitenland wordt rekening gehouden met de risico’s en beperkingen die er in sommige landen zijn als je een partner hebt van hetzelfde geslacht of anderszins kwetsbaar bent. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een aanspreekpunt waar je met vragen hierover terecht kunt. Ook heeft het ministerie een eigen LHBTI-netwerk, Out There.
Ja. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spant zich in voorzieningen en begeleiding beschikbaar te stellen zodat medewerkers met een arbeidsbeperking goed hun werk kunnen doen. Als je een fysieke beperking hebt kun je mogelijk niet op alle vertegenwoordigingen van Nederland werken.
De Shared Service Organisatie 3W biedt ondersteuning aan medewerkers en gezinsleden die voor de Rijksoverheid naar het buitenland worden uitgezonden. 3W geeft onder meer voorlichting over: de verblijfstatus van de partner, (on)mogelijkheden voor de partners om te werken en de mogelijkheid om een cursus te volgen. Bekijk de website van 3W voor meer informatie over partners van rijksmedewerkers die worden uitgezonden naar het buitenland.
Als je een buitenlandse partner hebt kan dit van invloed zijn op sommige plaatsingen in het buitenland. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je niet uitgezonden kunt worden naar bepaalde landen omdat jij of je partner daar extra kwetsbaar zijn.
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure of de opleiding tot internationaal beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken? Neem dan contact op met de Hoofddirectie Personeel en Organisatie via 3W Customer Services. Telefoonnummer 070-348 4000. E-mail: [email protected].