Werken als informatiespecialist bij de Rijksoverheid. Wat doe je nu precies als functioneel beheerder, recordmanager of archivaris? Wat kun je verdienen, en voor wie is het geschikt? Op deze en nog veel meer vragen kregen de deelnemers van het online event op 13 maart antwoord. Dit was de eerste in de reeks van 3 events voor informatiespecialisten, dit keer met focus op functioneel beheer, digitale informatievoorziening en archivering.
Informatiehuishouding op orde
De opkomst was goed. Ruim 800 geïnteresseerden meldden zich aan, 193 waren live aanwezig en 516 deelnemer hebben het event teruggekeken. Kristiaan Soomers trapte af als keynote-spreker van het event. Hij heeft lange tijd in het commerciële domein gewerkt, stapte daarna over naar de Belastingdienst, en is sinds afgelopen jaar programmamanager Informatiehuishouding op Orde bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Hij vertelt over zijn werk en de missie van het COA: asielzoekers een leefbare en veilige opvang bieden. Door de samenwerking met allerlei partners werkt deze organisatie met veel verschillende systemen en een schat aan informatie.
Functioneel beheerder bij COA
De casus waarover Kristiaan vervolgens vertelt, gaat over een van de pijlers van het programma Open op orde, namelijk de wet Wet open overheid (Woo). Een belangrijke wet die onder meer inzicht geeft in wat de overheid doet. Hiervoor zet het COA slimme software in, en natuurlijk functioneel beheerders. Hun werk is veelzijdig, ze overleggen met de leveranciers van de software, de IT-afdeling en ook collega’s die met de software moeten werken. Bij het CAO is er veel ruimte voor nieuwe functioneel beheerders, waarbij je de wereld voor medeburgers een stukje mooier en beter kunt maken. Daarbij kun je ook intern opgeleid worden, geeft Kristiaan als antwoord op een vraag van een kijker.
Daarna schuiven 3 rijksorganisaties aan – ook met een reeks openstaande vacatures. Zij geven alle drie een korte pitch.
Verbinder tussen business en IT
Murat, functioneel beheerder bij de Dienst Justiële Inrichtingen (DJI): ‘Na mijn opleiding business IT en management koos ik ervoor om in de commerciële sector te gaan werken, maar de overheid bleef trekken. Ik wilde wat betekenen voor de maatschappij, en vond werken met gedetineerden interessant. Als functioneel beheerder bij DJI ben je de verbinder tussen business en IT. Daarnaast kan ik 4 dagen werken en hybride werken. Dit zorgt voor een goede balans tussen werk en privé.’
Maatschappelijke impact
Dominique van Kalken, informatiespecialist bij Doc-Direkt: ‘Tijdens mijn werk in de commerciële sector kwam ik erachter dat ik meer wilde betekenen voor mensen. Ik overwoog een overstap naar werk met meer maatschappelijke impact bij de Rijksoverheid, maar twijfelde of dit wel bij me paste. Een onderzoek van Doc-Direkt naar de Joodse bezetting in Winschoten inspireerde me om bij deze organisatie in dienst te treden als informatiespecialist. Er is genoeg te doen, en daar kun jij ook onderdeel van uitmaken.’
Informatie bereikbaar houden
Nadia Soekhoe-Pahladsingh, recordmanager bij Rijkswaterstaat: ‘Ruim 16 jaar geleden deed ik als externe medewerker een klus bij Rijkswaterstaat, en nu werk ik er nog steeds. Dat is de wondere wereld van de overheid. We houden met ons team van informatiespecialisten informatie bereikbaar en transparant. Als recordmanager ben ik gesprekspartner voor medewerkers, ik adviseer over wet- en regelgeving beantwoord vragen en beheer processen. We zorgen met ons werk dat we Nederland dagelijks bereikbaar houden en iedereen droge voeten heeft.’
Verschillende hoeken van informatiemanagement
Daarna hielden de informatiespecialisten samen een rondetafelgesprek, over de betekenis van informatiemanagement, het toegankelijk houden van informatie, de diversiteit van het werk en bijdragen aan de maatschappij. Hierbij gingen ze in op verschillende stellingen. Over de eerste stelling ‘Informatiemanagement is meer dan archiveren’ waren de informatiespecialisten het helemaal eens. Het is zeker meer! De verzameling aan gegevens moet je namelijk ook toegankelijk houden, duurzaam bewaren en soms verantwoorden.
100 vacatures open
De tweede stelling is ‘De Rijksoverheid is een dynamische plek om te werken’. Dominique geeft aan dat je op heel veel verschillende plekken ingezet kan worden, wat het werk heel divers maakt. Voor Murat maken de vele invalshoeken het werk dynamisch. Justitie trekt hem het meest, maar er zijn zoveel verschillende organisaties. Nadia geeft ook aan dat je flexibel bent om intern te wisselen via de mobiliteitsbank. Bij Rijkswaterstaat moet je altijd meebewegen met de organisatie, dus dat maakt het werk ook dynamisch. Op dit moment staat er op Werkenvoornederland.nl zo’n 100 vacatures open voor informatiespecialisten, dus neem snel een kijkje.
Digitale vaardigheden
Je hoeft niet altijd helemaal te voldoen aan de specifieke eisen bij een vacature, geven de informatiespecialisten aan. Zolang je leergierig bent en dynamisch, dan kom je er wel en kun je doorgroeien. Intern zijn er ook veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. De laatste stelling is ‘Digitale vaardigheden zijn belangrijk in onze werkzaamheden’. Ook hier zijn de specialisten het roerend over eens. Bijvoorbeeld digitale handtekeningen, zoeken in een archief of gegevens uit een systeem halen, je hebt er allemaal digitale vaardigheden voor nodig. En dat geldt voor meer zaken op het werk. Er wordt bijvoorbeeld met scrum gewerkt en met een buddy-syteem waarmee nieuwe collega’s snel ingewerkt zijn.
Tijd voor de quiz
Last but not least namen de informatiespecialisten het in 2 teams tegen elkaar op in een quiz. Met papiertjes met de letters A,B,C en D konden ze de vragen beantwoorden. Wist je bijvoorbeeld dat er per uur 200.000 mails bij de Rijksoverheid worden verstuurd? En dat je bij de Rijksoverheid een Individueel Keuze Budget kunt uitgeven aan een fiets, bedrijfsfitness, opleidingsbudget, extra vrije dagen of dat je het budget kunt laten uitbetalen naast je salaris? De eerste 4 vragen gingen gelijk op, maar met de laatste vraag pakte team 2 de winst en daarmee de eeuwige roem!
Heb jij dit event gemist? Geen nood, bekijk hier de opnames. Heb je nog vragen? Mail ze dan naar [email protected].