Jorien Janssen

Ik wil contact kunnen hebben met de plaatselijke bevolking
Jorien Janssen

Jorien Janssen
Beleidsmedewerker

  • Studeerde psychologie in Utrecht en deed vervolgens een master antropologie in Amsterdam. Verbleef gedurende 3 maanden in Zuid Afrika. Deed daar onderzoek naar geweld in townships. Volgt de opleiding tot beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken. Houdt van de combinatie beleid en politiek en bijt zich graag vast in ingewikkeld inhoudelijke thema’s.
  • Houdt van surfen, improvisatietheater en documentaires, en gaat daarnaast graag naar festivals om met haar vrienden te dansen in de zon.

Jorien Janssen werkte tijdens haar master antropologie 3 maanden in Zuid-Afrika en dat smaakte naar meer. Daarom meldde zij zich uiteindelijk aan voor de opleiding voor startende beleidsmedewerkers. Haar persoonlijke doel is om complexe situaties te begrijpen door uit te gaan van de belangen van de plaatselijke bevolking.


BZ-inhousedag

‘Het BZ-klasje. Ik had er al tijdens mijn studie van gehoord. Maar het kwam niet in me op me daarvoor aan te melden. Ik wilde graag internationaal gaan werken, maar de ngo-sector sprak me op dat moment meer aan dan de overheid. Ik ben wel 1 keer met een vriendin meegegaan naar een inhousedag bij Buitenlande Zaken (BZ). Het viel me enorm mee. Ik weet nog dat ik dacht: wat een sympathieke mensen hier.

Nu of nooit

Een paar jaar later kwam het BZ-klasje weer in mijn gedachten voorbij. Als voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond had ik een kijkje gekregen in het reilen en zeilen binnen een ministerie en de politiek. Een fascinerende wereld. Omdat ik inmiddels al 2 jaar was afgestudeerd wist ik: het is nu of nooit. Ik voldeed redelijk aan het profiel en had inmiddels een behoorlijk internationaal cv opgebouwd. Zo gaf ik tijdens mijn studie psychologie seksuele voorlichting in Ghana en voor mijn master antropologie deed ik veldonderzoek in Zuid-Afrika.

Onzeker

Over mijn inhoudelijke kennis was ik nog wel behoorlijk onzeker. Ik weet nog dat ik me voor de laatste ronde vooral had verdiept in Nederlandse militaire missies. Toen kreeg ik plots een vraag over de gebeurtenissen van de afgelopen periode in Griekenland. Ik had geen idee, want ik had door mijn onderzoek naar die militaire missies bijna geen krant opengeslagen die periode.

Gelukkig is het vooral belangrijk dat je de verhoudingen snapt, de details volgen later wel.

Mensenwerk

Ik hoop vooral mijn antropologische kijk vast te kunnen houden in mijn werk bij BZ. Dat ik de belangen van de bevolking van een specifiek land niet uit het oog verlies, ook al heb je voornamelijk contact met andere diplomaten. Om te begrijpen wat er speelt is het belangrijk dat je luistert naar de mensen om wie het gaat. Ik denk dat dat tijdens mijn sollicitatieproces ook wel naar voren is gekomen. Ik ben een praktijkmens en vind het leuk om met veel verschillende mensen het gesprek aan te gaan. Ik denk dat je via de overheidskanalen veel kan bereiken. Dat is de voornaamste reden dat ik heb gekozen voor BZ. Na mijn eerder werkervaring bij ngo’s wil ik nu graag kijken wat ik via de politieke weg kan betekenen.

Van collegebank naar bureau

Mijn eerste 3 maanden bij BZ zitten er inmiddels op. Ik heb veel colleges gevolgd en ben klaar om eropuit te trekken. Ik heb er ontzettend veel zin in; die actie en dat in het moment leven, daar houd ik van. Ik werk nu als landenmedewerker Indonesië bij de regiodirectie Azië. Dat betekent dat ik vragen vanuit de Tweede Kamer beantwoord, bijvoorbeeld over samenwerkingsprojecten met Indonesië. Daarnaast kan ik worden betrokken bij heftige situaties, zoals toen er laatst een Nederlander in Indonesië werd geëxecuteerd. Mijn beeld van het BZ-klasje heb ik gelukkig bij kunnen stellen, het is een echte aanrader.’

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon

Cookies op WerkenvoorNederland.nl

WerkenvoorNederland.nl maakt gebruik van cookies voor metingen van webstatistieken en voor verbeteren van de website.