Ondersteuning en advies
‘De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) beheert identiteitsgegevens: de Basisregistratie Personen, maar ook de uitgifte van burgerservicenummers en de Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten. Daarnaast werken we aan het terugdringen van adres- en identiteitsfraude. Dat laatste doen we bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten. Wij ondersteunen burgers die slachtoffer zijn van identiteitsfraude en geven advies om identiteitsfraude te voorkomen. Ook helpen we wanneer er fouten staan in registraties bij de overheid.
Credit card
Wij bieden een luisterend oor, maar geven ook concreet advies. Ook leggen we verbinding met instanties zoals de Belastingdienst en RDW. Je kunt op diverse manieren slachtoffer worden van identiteitsfraude. Online, op veiling- en particuliere verkoopsites, waar het nog steeds voorkomt dat mensen een kopie van hun paspoort afgeven. Als zo’n kopie in handen valt van oplichters kunnen zij bijvoorbeeld leningen en credit cards aanvragen, of pakketjes bestellen op jouw naam. Wat ook voorkomt is fraude met DigiD. Bijvoorbeeld door toekomstige ex-partners die nog even snel met de DigiD van hun partner de belastingaangifte ondertekenen.
Geen opsporingsinstantie
Als je denkt dat je slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude kun je melding doen via de site van de Rijksoverheid. De melding komt bij ons binnen en vervolgens bepalen we de zwaarte van de melding. Als het nodig is overleggen we met onze juridische- of beleidsafdeling. Daarna bellen wij degene op die de melding heeft gedaan. In een persoonlijk gesprek helpen we mensen op weg, geven ze tips. We zijn geen opsporingsinstantie maar kunnen de zaak wel bij de politie onder de aandacht brengen.
KopieID-app
Fraude met identiteit is een groeiend probleem. De wereld speelt zich steeds meer online af. Voor oplichters en fraudeurs biedt dat veel kansen. De tips die wij geven zijn bijvoorbeeld: wees voorzichtig op het internet, geef niet zomaar je persoonsgegevens of een kopie van je identiteitsdocument. De overheid en je werkgever zijn bevoegd om een kopie van je paspoort of identiteitskaart te vragen. Maar vraagt een willekeurig bedrijf ernaar, dan kun je dat weigeren. Wij adviseren om gebruik te maken van de KopieID-app, wanneer je besluit je gegevens af te staan. Daarmee kun je met je mobiele telefoon een scan maken van je ID-bewijs. Door invoer van geadresseerde en doel kun je er een watermerk overheen zetten. Je kunt ook je burgerservicenummer en foto zwart maken. Zodoende kan je kopie niet voor een ander doel worden gebruikt dan waarvoor je hem hebt verstrekt. Daarnaast: houd je DigiD privé, je kunt iemand machtigen voor een specifieke handeling zonder je DigiD af te geven.
Stem aan de burger
Bij RvIG is er een open en gemoedelijke cultuur. Er wordt makkelijk samengewerkt, mede doordat het een vrij platte organisatie is, de lijnen zijn kort. Mensen die slachtoffer zijn van identiteitsfraude zijn vaak bezorgd, of zien geen oplossing. Het geeft mij voldoening dat ik ze verder kan helpen en vaak ook geruststellen. In het werk dat ik doe houd je feeling met de maatschappij en weet je goed wat er leeft. Als dat vertaald kan worden naar verstandiger handelen en preventie is dat mooi. Ik geef burgers graag een stem’.