Nu weer in Nederland, maar je werkte ook op Bonaire?
'Klopt, ik startte voor de NVWA als toezichthoudend dierenarts bij een grote slachterij in Amsterdam. Een aantal jaar later werd ik gevraagd om teamleider te worden. In 2019 kon ik via detachering naar Bonaire, om daar het slachthuis te helpen renoveren en de veterinaire afdeling op te zetten. Daarnaast werkte ik nog aan een paar projecten voor de professionele geitenhouderij. Ik heb 2 jaar op Bonaire gewerkt en gewoond met mijn gezin. Een super ervaring! Maar professioneel gezien zag ik voor mezelf meer mogelijkheden in Nederland. Op afstand ben ik nog wel betrokken bij het project op Bonaire.'
Van dierenarts naar teamleider, hoe was die stap?
'Ik had er nooit aan gedacht om leiding te gaan geven, en moest behoorlijk uit mijn comfortzone. Maar ik wilde de kans wel pakken. Het beviel gelijk goed, kennelijk zit leiding geven in mij. Het draait lekker met mijn team.'
Als teammanager ben ik…
'Een 'mannetje' van alles! Ik faciliteer het team, ben coach, leid op, ga met teamleden op pad, zorg dat we alle inspecties en audits doen en streef ernaar mijn team te laten draaien als een geoliede machine. ’t Is veel, druk en dynamisch, maar ik denk dat ik een redelijk laid back manager ben. Ik heb veel vertrouwen in mijn teamleden. Zij zijn allemaal zeer gedreven professionals die weten wat ze doen.'
Werk je nog zelf als dierenarts?
'Nee, en dat mis ik soms wel. Ik ben graag in de praktijk. Ik vind het erg interessant hoe de sector innoveert, met bijvoorbeeld robotisering en cameratoezicht. Daar kunnen dierenartsen vanuit hun expertise veel toevoegen en tegelijk zichzelf ontwikkelen en specialiseren. Het werk is wetenschappelijk uitdagend, er zit een economische kant aan (niet slachten is niet verdienen) en natuurlijk is er de maatschappelijke rol: onze invloed op dierenwelzijn, dierengezondheid en voedselveiligheid.'
Teamleider voor de slachterij en dierenvriend, hoe gaat dat samen?
'Ik ben een enorme dierenliefhebber. Vroeger op Aruba hadden we veel dieren thuis en ik nam ook zwerfhonden onder mijn hoede. Nu hebben we thuis alleen een hamster. Dat is vooral omdat ik minder tijd heb. Op mijn werk kijk ik met een minder emotionele blik naar dieren. Maar ik sta er wél voor dat ze tot op het laatst goed behandeld worden. Onze dierenartsen zien elk dier levend voor ze geslacht mogen worden. En bij onregelmatigheden gaat de slacht niet door.'
Zij hebben die macht?
'Zeker, in de slachterij beslist de toezichthoudend dierenarts. Er gebeurt niets zonder ons. Het slachtproces mag niet eens van start als er geen dierenarts aanwezig is. En zo hoort het.'
Lust je nog vlees?
'Ik ben op Aruba opgevoed, met een zeer Westerse/Amerikaanse inslag; vlees was er altijd en het liefst in grote hoeveelheden. Daarin ben ik wel veranderd. Niet eens zozeer door mijn werk, want ik weet dat zeker in Nederland de zaken goed geregeld zijn. Maar meer vanwege de klimaatimpact. Ik vind het nog wel steeds heel lekker.'