Internationale denktank
‘Na mijn studie heb ik eerst een half jaar stage gelopen bij The Hague Institute for Global Justice. Een internationale denktank in Den Haag die interdisciplinair onderzoek verricht en globale kaders schept met als doel conflicten voorkomen en de internationale vrede bevorderen. Daarna werkte ik een paar maanden als onderzoeksmedewerker bij de projectgroep van de Global Conference on Cyberspace. Dat is een onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ik ontdekte het Rijkstraineeprogramma (RTP) en meldde me direct aan.
Kwestie van oefenen
Op werkenvoornederland.nl heb ik de selectiecriteria voor het RTP bekeken. Je moet echt de tijd nemen om de online tests maken. Dat is een kwestie van oefenen. Daarna komt het erop aan hoe je jezelf presenteert en of je een duidelijk beeld hebt waar je naartoe wilt en waarom je bij de Rijksoverheid wilt werken. Er wordt gekeken naar je potentie en wie je als persoon bent. Niet perse welke parate kennis je hebt van de Rijksoverheid. Dat is een moderne manier van aanpakken.
Mooie afdeling
Defensie een fascinerende organisatie. Als een van de weinige burgers tussen militairen in uniform werk ik in een unieke omgeving. Hun kennis van zaken en gedrevenheid zijn een dagelijkse bron van inspiratie.
De afdeling Bestuursondersteuning waar ik werk, is een mooie afdeling. Met het cluster Internationale Militaire Samenwerking zijn we als het ware een denktank voor de Commandant Landstrijdkrachten. Onze afdeling is de spin in het web tussen het ministerie in Den Haag waar het beleid gemaakt wordt en de Landmacht waar 20.000 mensen werken. Wij vertalen strategie in concrete initiatieven voor de Landmacht. Vorig jaar bereikten we een mijlpaal met de Nederlandse Luchtmobiele Brigade. Deze is met de Duitse Division Schnelle Kräfte samengevoegd en onder 1 bevelhebbing komen te staan. Een snelle interventie-eenheid, waarin Nederland en Duitsland intensief samenwerken.
Veiligheid van Nederland
Als ik een positieve bijdrage kan leveren aan de veiligheid van Nederland, dan ben ik een blij mens. In maart 2015 vindt in Soesterberg, in het Nationaal Militair Museum, de Future Force Conference plaats. Relevante spelers van over heel de wereld komen daar praten over de toekomst van Defensie en de veranderende dreigingen op het gebied van veiligheid. Generaals, academici, en politici praten daar over cyberveiligheid, psychologische oorlogsvoering en de dreiging van groeperingen in de wereld. Ik heb aan deze conference een bescheiden bijdrage mogen leveren. Daar ben ik trots op.’