Als trainee ga je aan de slag bij de Rijksoverheid. Je werkplek? Dat kan zijn bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar ook bij de Douane, de Raad van State, of het ministerie van Buitenlandse Zaken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Klimaatverandering, opvang van vluchtelingen, woningtekort: als jurist bij de Rijksoverheid zet je jouw kennis en expertise in bij dit soort complexe vraagstukken. Samen met anderen werk je aan wetten, regels, besluiten en adviezen om Nederland eerlijker, rechtvaardiger en mooier te maken. Is dat iets voor jou? Meld je dan aan voor het traineeship voor jurist bij de Rijksoverheid, dat pas afgestudeerde rechtenstudenten voorbereidt op een carrière met impact.
Je volgt 1,5 dag per week praktijkgericht onderwijs aan de Academie voor Wetgevingsjuristen en Overheidsjuristen. In het onderwijs ontwikkel je je als jurist, als ambtenaar én als persoon. Zo leer je bijvoorbeeld een wet en een adviesnota schrijven, verdiep je je in het Nederlands en Europees recht, oefen je met overtuigend communiceren met burgers en bewindspersonen, en kom je meer te weten over jouw verantwoordelijkheden als ambtenaar. Het resultaat? Je ontwikkelt je tot een breed inzetbare jurist die op allerlei plekken binnen de Rijksoverheid aan de slag kan. Misschien ga jij wel:
- meehelpen aan de implementatie van de Europese Artificial Intelligence (AI) Act;
- een wetsvoorstel schrijven over de uitbreiding van het preventief bevolkingsonderzoek;
- advies geven aan de politieke of ambtelijke top over de implementatie van Europese stikstofregelgeving;
- de Rijksoverheid vertegenwoordigen in een beroepsprocedure voor de rechter.
Wat je ook gaat doen, 1 ding is zeker: je beweegt je in een politiek-bestuurlijk krachtenveld waarin tal van – vaak tegenstrijdige – belangen spelen. Aan jou de taak om hierbinnen de kwaliteit van de wetgeving en de grenzen van de rechtsstaat te bewaken en om juridische argumenten goed over te brengen.
Wil je meer weten over het werk van juristen? Bekijk de pagina waar je meer leest over werken als jurist bij de Rijksoverheid.
- Een 2-jarig contract bij de Rijksoverheid.
- Een combinatie van 3,5 dag werken als jurist op een ministerie, bij een toezichthouder of een uitvoeringsinstantie en 1,5 dag per week praktijkgericht onderwijs volgen aan de Academie voor Wetgevingsjuristen en Overheidsjuristen. Dat kan zijn in de vorm van een training, een college of het maken van een opdracht.
- Een begeleider die jou snel wegwijs maakt binnen de organisatie waar je terechtkomt en bij wie je altijd kunt aankloppen met al je vragen.
- Naast je vaste werkplek loop je 1 of 2 stages van maximaal 4 maanden. Bijvoorbeeld op een juridische afdeling, een beleidsafdeling van een ministerie, bij de afdeling advisering van de Raad van State, bij een uitvoeringsorganisatie of toezichthouder (bijvoorbeeld de Douane) of gemeente. Zo krijg je een breder beeld van de overheid.
- Diverse werkbezoeken: bijvoorbeeld naar de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State, de rechtbank Den Haag en de Europese Commissie en het parlement in Brussel.
- Direct een goed salaris van € 3.404 bruto per maand (schaal 10, trede 0) met goede arbeidsvoorwaarden.
- Een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,5% van je bruto jaarsalaris. Hiermee kun je keuzes maken die bij jou passen. Van extra verlof tot het kopen van een fiets.
- Een mooi toekomstperspectief, op je werkplek, of elders binnen de Rijksoverheid.
- Je hebt (bijna) een juridische opleiding afgerond, met civiel effect vóór 15 september van het jaar waarin je met het traineeship begint. We stellen verder geen eisen aan jouw afstudeerrichting of specialisatie.
- Heb je wel een juridische opleiding afgerond, maar geen civiel effect? Neem contact op met Marjolein Cupido van de Academie voor Wetgevingsjuristen en Overheidsjuristen. Dan bekijkt zij of je tijdens jouw studie voldoende juridische kennis en vaardigheden hebt opgedaan om toch het traineeprogramma te volgen.
- Je bent maximaal 4 jaar afgestudeerd op de dag dat het traineeprogramma start.
- Je bent vanaf 1 september voor 36 uur per week beschikbaar.
- Je bent maatschappelijk en politiek betrokken. Dat kan blijken uit vrijwilligerswerk, bestuurswerk, of mantelzorg.
- Je bent bereid breed te worden ingezet binnen de hele Rijksoverheid en stelt je daarin flexibel op.
- Je bent analytisch en je kunt juridische problemen snel doorgronden.
- Je bent creatief en kunt out-of-the-box denken, zonder dat je juridische grenzen overschrijdt.
- Je bent kunt goed samenwerken met anderen en kunt je inleven in de soms tegenstrijdige belangen die spelen bij gevoelige onderwerpen.
- Je kunt juridische argumenten schriftelijk en mondeling in begrijpelijke taal overbrengen en zo jouw partners overtuigen.
- Je hebt een sterk moreel kompas en handelt integer. Als dat nodig is, durf je tegenspraak te bieden.
In het voorjaar van 2025 gaat de sollicitatieperiode van start. Houd deze website in de gaten voor de actuele data en registratielink. In september 2025 start het traineeship.
Jouw sollicitatie naar een traineeplek voor jurist bij de Rijksoverheid bestaat uit 2 rondes. Lees er alles over op de website Academie voor Wetgevingsjuristen en Overheidsjuristen.
Toegelaten tot het traineeship
Wanneer je bent toegelaten* tot het traineeship neem je deel aan de kennismakingsweek. In deze week kom je alles te weten over de werkzaamheden en werkcultuur op de verschillende werkplekken. Na afloop van de kennismakingsweek kun je aangeven welke werkplekken jouw voorkeur hebben. Mede op basis van jouw voorkeur bepalen wij op welke werkplek jij wordt geplaatst.
* Ben je niet toegelaten? Je mag in totaal 2 keer solliciteren voor het traineeship. Dus pak die kans volgend jaar nog eens.
Ben je benieuwd naar de ervaringen van onze trainees op hun werk, tijdens de opleiding, of met de toelatingsprocedure? Neem dan contact met ons op en wij koppelen je aan een enthousiaste (oud-)trainee die graag met je in gesprek gaat. Stuur een mail naar [email protected] met als onderwerp 'Ik kom graag in contact met een trainee' en zet daarin je naam en telefoonnummer. We nemen dan op korte termijn contact met je op.
De Academie voor Wetgevingsjuristen en Overheidsjuristen heeft in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid de podcast De Wettenfabriek ontwikkeld. Deze podcast geeft je een kijkje in de keuken van de Haagse wettenfabriek en belicht met interviews en fragmenten hoe wetten tot stand komen en werken.
Benieuwd naar de ervaringen van onze trainees?
Stuur ons een mail en wij koppelen je aan een enthousiaste (oud-)trainee die graag met je in gesprek gaat.