De wetgevingsjuristen van de Rijksoverheid ontwerpen en schrijven wetten en passen bestaande wetten aan. Ze werken aan de basis van onze rechtsstaat. In opdracht en uit naam van de minister van hun departement.
Creatief en inventief, goede lezers, luisteraars en schrijvers: de wetgevingsjuristen van de Rijksoverheid zijn het allemaal. Zij zijn de vormgevers van de wetten die in Nederland gelden.
‘Wetgevingsjuristen gaan over álles wat er speelt in Nederland. Van helmplicht tot gezinshereniging’
De thema’s waaraan deze juristen werken zijn bijzonder uiteenlopend. Het gaat over de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg in Nederland. Over helmplicht en een minimumleeftijd voor fatbikerijders. De verdeling van de capaciteit op het spoor. Engels als voertaal in de collegezaal. De beloning van topbestuurders. Het recht op gezinshereniging van vluchtelingen. De erkenning van transgender personen. Over stikstofuitstoot, cybersecurity en privacy, sociale zekerheid en de platformeconomie. Wetgevingsjuristen gaan over álles wat er speelt in Nederland.
Dit zeggen wetgevingsjuristen over hun werk
Dichtbij politiek en beleid
Dichter op politiek en beleid dan hier kun je als jurist niet werken. Met jouw werk maak je aan de voorkant een verschil. Je geeft wetten en regels vorm en draagt zo bij aan zo goed mogelijke besluitvorming. Met regelgeving die recht doet aan onze democratie en die werkt voor heel Nederland. Uit het regeerakkoord of door veranderende Europese regelgeving ligt er een abstracte wens. Het is jouw werk om die wens te vertalen naar concrete regelgeving.
Europese kaders
Nederland opereert niet op zichzelf, zeker niet als het gaat om wetgeving. ‘Brussel’ is belangrijk. Nederland is gebonden aan de Europese wetskaders, maar heeft daarbinnen vrijheid voor eigen invulling. Het spanningsveld dat daardoor kan ontstaan, maakt jouw werk extra complex én extra uitdagend.
Sprint of traject van de lange adem
Als wetgevingsjurist kun je werken aan spoedwettrajecten van een paar weken. Zoals tijdens de Covid-pandemie, toen in een tijdelijke wet maatregelen werden vastgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar wetgevingstrajecten kunnen ook 10 jaar duren. Zoals bij de Omgevingswet, die 26 wetten vervangt door 1.
Samen met tal van partijen
Wetten maak je nooit alleen. Binnen je departement werk je samen met collega-juristen, collega’s van beleid en inhoudelijke specialisten. Buiten je departement heb je te maken met tal van partijen met hun eigen opvattingen en perspectieven. Met uitvoeringsinstanties en belangenorganisaties bijvoorbeeld. En met je counterparts in Europa.