Herkenbaar zijn
‘Bij de Rijksoverheid maken we beleid voor heel Nederland. Daarom is het belangrijk dat we ook als rijksambtenaren herkenbaar zijn voor die diverse maatschappij en die maatschappij zelf ook echt kennen. Mijn afdeling maakt beleid om dat te bereiken. We willen bijvoorbeeld dat er aan rijksbrede talentprogramma’s mensen met verschillende achtergronden meedoen. En dat zij elkaars kwaliteiten en eigenheid inzetten om resultaat te bereiken.
Jij hoort erbij
Vaak brengen we de diversiteit van personen in beeld. Inclusie meet je minder gemakkelijk. Voel je je thuis bij de Rijksoverheid en wat heb je daarvoor nodig? We ontwikkelen nu een monitor om daar voor de hele organisatie meer zicht op te krijgen. Inclusie heeft voor iedereen een andere lading. Ben je de enige man in een team vol vrouwen? Dan ben je in Nederland geen minderheid, maar kun je je in het team wel een minderheid voelen. We moeten met z’n allen ons best doen om iedereen het gevoel te geven: jij hoort erbij.
Andere perspectieven
Iedereen heeft uitdagingen, maar als witte vrouw met een academische opleiding en een vaste baan heb ik het goed getroffen. Er zijn mensen die veel vaker tegen uitsluiting aanlopen dan ik en voor hen is mijn werk juist belangrijk. Ik probeer me daarom bewust te zijn van wat ik niet weet en ga actief op zoek naar andere perspectieven. Hoe kijkt een collega tegen een onderwerp aan? Wat is voor de ander belangrijk? En als ik onbedoeld ‘op iemands tenen sta’, dan wil ik dat ook graag weten.
'Wees nieuwsgierig, hoor het perspectief van de ander aan en neem dat mee in hoe jij je werk doet'
Nieuwsgierig zijn
Diversiteit en Inclusie is een maatschappelijk vraagstuk en dat klinkt groot, maar je kunt er heel concreet aan werken. Door bijvoorbeeld eens in de maand iemand op te zoeken met wie je normaal geen contact hebt. Wees nieuwsgierig, hoor het perspectief van de ander aan en neem dat mee in hoe jij je werk doet. Als iedereen dat zou doen, dan zetten we echt stappen als Rijksoverheid en als maatschappij.’