Concrete stappen
‘Zowel bij het ministerie van LNV als Economische Zaken en Klimaat (EZK) voelt de bestuursraad de noodzaak en urgentie van meer diversiteit en inclusie in de organisatie. Men wil snel concrete stappen zien en daar ben ik heel blij mee. Er is in de organisatie een groeiend bewustzijn van de meerwaarde van een divers personeelsbestand. LNV is bijvoorbeeld sterk gericht op de versterking van de internationale positie van onze agrarische sector. Diversiteit draagt bij aan de waarde die LNV voor de agrarische sector wil realiseren.
Doorstroom naar managementfuncties
De klankbordgroep Diversiteit & Inclusiviteit vraagt vooral ook aandacht voor de doorstroom van medewerkers naar managementfuncties. In deze laag zien we nog te weinig diversiteit. Meer diversiteit in managementfuncties geeft vertrouwen dat ook nieuwe talenten hun weg naar deze functies kunnen vinden.
Tijd om door te pakken
Ik verwacht dat Nederland tussen 2020 en 2030 een flinke stap vooruit heeft gezet met diversiteit in de top. Onlangs heeft de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld besloten dat minimaal 30 procent van het management een afspiegeling van de stad moet zijn. De goede intentie is er beslist. Nu is het de tijd om door te pakken.
Grote gelijkmakers
Wat mij van het hart moet, is dat ik vaker zie en hoor dat je huidskleur, achtergrond of seksuele geaardheid je kansen bepalen in het leven. Een onaanvaardbare realiteit, omdat ik vind dat dat niet mag uitmaken. Maar ook omdat kansenongelijkheid slecht is voor de samenleving. Meer diversiteit en inclusiviteit moeten hierin de grote gelijkmakers zijn.’