‘Tijdens mijn studie bestuurskunde deed ik het keuzevak milieukunde en vielen me de schellen van de ogen. Gifstortingen, zure regen, CO2-uitstoot: ik was verontwaardigd over hoe de wereld eraan toe was. Daarom ben ik me in een postdoctorale studie verder gaan verdiepen in milieuproblematiek. Eerst werkte ik bij gemeenten. Maar om echt invloed uit te oefenen, moest ik bij het ministerie zijn. Daar wordt beleid en wet- en regelgeving gemaakt. Nu bekijk ik het probleem van voedselverspilling met mijn milieukunde-bril op.
Daniëlle Kretz
We verspillen bijna 30% minder dan in 2010
Daniëlle Kretz
Teamcoördinator Duurzaam Voedsel
Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Studeerde bestuurskunde in Rotterdam en daarna – postdoctoraal - milieukunde. Speelt toneel in het toneelgezelschap dat ze zelf heeft opgericht. Houdt van lezen en rijdt graag paard.
Duurzamer eten en minder voedsel weggooien is een hot topic, zowel binnen het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit als in het maatschappelijk veld. Daniëlle Kretz leidt het team Duurzaam Voedsel dat onder andere de strijd aangaat met voedselverspilling.
Verspillingsfabriek
Bij LNV ben ik enerzijds beleidsmedewerker en aanspreekpunt op het onderwerp duurzame voeding, bijvoorbeeld bij Kamervragen. Daarnaast ben ik teamcoördinator en bezoek ik partijen in het veld, zoals de Verspillingsfabriek in Veghel waar alle partijen die aan dit thema werken samenkomen. Ook gaan we op werkbezoek naar het buitenland en mobiliseren we burgers, bedrijven en andere ministeries om stappen te zetten richting ons doel voor 2030: de helft minder verspilling.
Prullenbak met camera
Leuk is dat mijn werk concreet vruchten afwerpt. Zo ontwikkelden we een campagne met het Voedingscentrum en zijn we als LNV betrokken bij allerlei activiteiten in het veld, als geldschieter of als inhoudelijk partner. Ik zie ook van dichtbij hoe de markt innoveert om voedselverspilling tegen te gaan. Zo is er bijvoorbeeld een prullenbank ontwikkeld die met een weegschaal en camera meet hoeveel je weggooit. Ons werk heeft impact, want terwijl we in 2010 nog 48 kilo voedsel per persoon verspilden, is dat in 2019 34 kilo. Een daling van 29%.’
Vacatures
Bekijk alle vacatures-
Inspecteur Auditor Dierlijke Bijproducten
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Inspecteur Auditor Diervoeder
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Senior IT Auditor
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Inspirerende teamleider
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Senior adviseur politiek-bestuurlijke zaken
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Operationeel Inkoper
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Coördinerend Specialistisch Adviseur Politiek Bestuurlijke Zaken
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Administratief ondersteuner
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Senior Inspecteur export
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Coördinator Transport
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Specialist toezichtsontwikkeling administratieve data
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Privacyfunctionaris Wpg
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Inspecteur Vis Noord-Nederland
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Manager Laboratorium
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Senior adviseur bedrijfsvoering
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Inspecteur Vervoer Meststoffen
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature