‘Tijdens mijn studie bestuurskunde deed ik het keuzevak milieukunde en vielen me de schellen van de ogen. Gifstortingen, zure regen, CO2-uitstoot: ik was verontwaardigd over hoe de wereld eraan toe was. Daarom ben ik me in een postdoctorale studie verder gaan verdiepen in milieuproblematiek. Eerst werkte ik bij gemeenten. Maar om echt invloed uit te oefenen, moest ik bij het ministerie zijn. Daar wordt beleid en wet- en regelgeving gemaakt. Nu bekijk ik het probleem van voedselverspilling met mijn milieukunde-bril op.
Daniëlle Kretz
We verspillen bijna 30% minder dan in 2010

Daniëlle Kretz
Teamcoördinator Duurzaam Voedsel
Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Studeerde bestuurskunde in Rotterdam en daarna – postdoctoraal - milieukunde. Speelt toneel in het toneelgezelschap dat ze zelf heeft opgericht. Houdt van lezen en rijdt graag paard.
Duurzamer eten en minder voedsel weggooien is een hot topic, zowel binnen het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit als in het maatschappelijk veld. Daniëlle Kretz leidt het team Duurzaam Voedsel dat onder andere de strijd aangaat met voedselverspilling.
Verspillingsfabriek
Bij LNV ben ik enerzijds beleidsmedewerker en aanspreekpunt op het onderwerp duurzame voeding, bijvoorbeeld bij Kamervragen. Daarnaast ben ik teamcoördinator en bezoek ik partijen in het veld, zoals de Verspillingsfabriek in Veghel waar alle partijen die aan dit thema werken samenkomen. Ook gaan we op werkbezoek naar het buitenland en mobiliseren we burgers, bedrijven en andere ministeries om stappen te zetten richting ons doel voor 2030: de helft minder verspilling.
Prullenbak met camera
Leuk is dat mijn werk concreet vruchten afwerpt. Zo ontwikkelden we een campagne met het Voedingscentrum en zijn we als LNV betrokken bij allerlei activiteiten in het veld, als geldschieter of als inhoudelijk partner. Ik zie ook van dichtbij hoe de markt innoveert om voedselverspilling tegen te gaan. Zo is er bijvoorbeeld een prullenbank ontwikkeld die met een weegschaal en camera meet hoeveel je weggooit. Ons werk heeft impact, want terwijl we in 2010 nog 48 kilo voedsel per persoon verspilden, is dat in 2019 34 kilo. Een daling van 29%.’
Vacatures
Bekijk alle vacatures-
Elektrotechnicus
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Data Analist
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Coördinerend Specialistisch Inspecteur
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Juridisch medewerker Bestuurlijke Maatregelen VWS-werkterrein
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Teamleider Intelligence Inwinning NVWA-IOD
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Inspecteur diergeneesmiddelen
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Toezichthoudend dierenarts Pluimvee
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature -
Toezichthoudend dierenarts
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Bekijk de vacature