Versnipperd
‘Ons ideaal bij VWS is dat iedere burger toegang krijg tot zijn eigen gezondheidsgegevens. In zo’n 95 procent van de gevallen liggen deze gegevens versnipperd opgeslagen in elektronische patiëntendossiers die beheerd worden door allemaal verschillende zorgprofessionals. Dat is best onhandig, want zo ontstaat nooit een integraal (medisch) overzicht. Dat hebben professionals en burgers wel steeds vaker nodig, en dat willen ze ook graag hebben. Bijvoorbeeld als mensen een chronische aandoening hebben. Bovendien beseffen steeds meer mensen dat het gaat om hún gegevens.
Gemeenschappelijke talen
Het verzamelen en integreren van deze informatie is ingewikkeld, want daarvoor moeten IT-systemen met elkaar praten. Vanuit bijvoorbeeld de ziekenhuizen, de verpleeghuizen maar ook de jeugdgezondheidszorg. Om zoiets mogelijk te maken werken we met elkaar aan gemeenschappelijke taal en techniek. Zodat je als zorgprofessionals op een veilige en verantwoorde manier gegevens kunt uitwisselen en toegankelijk kunt maken voor burgers.
Techniek en beleid
Het domein van de gezondheidszorg is voor mij een warm bad waarin ik terecht ben gekomen. Het werk gaat over iets heel wezenlijks, namelijk gezondheid. In mijn werk ben ik bezig met de verbinding tussen mensen, maar ook tussen techniek en beleid. Ik zet verschillende mensen bij elkaar, omdat hun werkzaamheden elkaar raken en zij elkaar verder kunnen brengen. Het is leuk om te horen dat collega’s zich geholpen voelen door wat je doet. Je ziet dat je mensen in beweging kunt zetten. Dat geeft veel voldoening.’