Nieuwsgierig
‘Ik kende de RvdK niet, maar toen een collega mij vertelde dat ze mensen zochten voor het raadswerk, werd ik nieuwsgierig. Ik besloot te solliciteren en tijdens het gesprek werd ik steeds enthousiaster. Via een opleiding bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ben ik omgeschoold van wo naar hbo-jeugdwerk. Daarna moest ik bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd aantonen dat ik geschikt ben voor het raadswerk. Inmiddels ben ik ruim een jaar raadsonderzoeker.
Ellendige situaties
Ik groeide op in een veilige en warme omgeving, in een klein dorpje. Dan is het soms wel schrikken als je ziet in wat voor ellendige situatie kinderen verzeild zijn geraakt. Je komt echt heel vervelende dingen tegen, van verwaarlozing tot misbruik.Hoe je met zulke situaties omgaat, heb ik uiteraard wel moeten leren. Vanzelf ging het niet. Toen ik hier begon had ik geen enkele ervaring met het voeren van gesprekken met kinderen of gesprekken óver kinderen met ouders.
Oplossingsgericht
In het begin viel ik zelfs weleens stil en wist ik het gewoon niet meer. Gelukkig kreeg ik volop de ruimte om me gespreksvaardigheden eigen te maken. Hoe stel je oplossingsgericht vragen? Hoe bouw je een gesprek op? Het is de kunst om toe te geven als je iets nog niet goed kunt en jezelf de tijd en de kans te gunnen die vaardigheid onder de knie te krijgen.
Niet in het diepe gegooid
Je wordt bij de RvdK niet in het diepe gegooid. Je loopt eerst met iemand mee. Dan draait het vooral om luisteren en kijken. Bovendien krijg je een mentor, iemand met wie je alles in vertrouwen kunt bespreken en delen. Ook kun je altijd bij je team terecht met je ideeën, vragen en onzekerheden. Je wordt serieus genomen. Ik voel me daar heel prettig bij.’