Omgeschoold tot developer
‘Ik studeerde chemische technologie. Maar op de universiteit besefte ik: ik wil niet verder met scheikunde. Dat was eind jaren negentig, hoogtijdagen voor IT’ers met de millenniumbug in het vooruitzicht. Ik had in mijn studie al leren programmeren. Zo kwam ik terecht bij CMG, van waaruit ik gedetacheerd werd. Al snel belandde ik bij de Belastingdienst, daar ben ik nooit meer weggegaan.
Puzzelstukjes
Mijn werk is heel divers en complex. Zo belde iemand die net voor de deadline zijn btw-aangifte binnen de online omgeving had gedaan. Ons systeem gaf aan dat hij te laat had ingeleverd, terwijl het nog wél op tijd was volgens de ondernemer. Uiteindelijk zagen we via de logging dat hij aangifte had gedaan met een Mac met een verouderde browser. Wat bleek? Bij het omzetten van een string naar data werd er standaard voor Greenwich Mean Time gekozen in plaats van de lokale datum-tijd van de klant. Vandaar het uur verschil. Dat zijn puzzelstukjes die je wilt oplossen.
Volop andere mogelijkheden
Als de politiek bijvoorbeeld de vliegbelasting bedenkt, of Brussel met nieuwe richtlijnen voor e-commerce komt, dan krijg ik als Java developer daarmee te maken. Dat maakt het dynamisch. Mocht ik op mijn huidige werkzaamheden uitgekeken raken, dan zijn er hier volop andere mogelijkheden. Ook prettig: er is veel aandacht voor een goede balans tussen werk en vrije tijd. Zo werk ik 40 uur in de week met een contract van 36 uur. Per week bouw ik 4 uur compensatie op. Die tijd gebruik ik om langere periodes te reizen. Ook dat maakt het werken bij de Belastingdienst mooi.’