Kamervragen
‘Voor mijn master Latin America Studies ben ik afgestudeerd op de seksuele gezondheid van vrouwen op Curaçao. Mijn scriptie omvatte een hoofdstuk over abortus omdat dat hier veel voorkomt. Mijn bevindingen waren aanleiding voor Kamervragen, mede omdat we toen in de aanloop naar de staatkundige veranderingen zaten. Omdat Bonaire, Saba en Sint Eustatius een bijzondere gemeente van Nederland werden was men benieuwd hoe de situatie op deze eilanden was. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vroeg mij vervolgens een nulmeting te doen naar abortus op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Die nulmeting heb ik als zzp’er gedaan. Later heb ik als onderdeel van het Rijkstraineeprogramma in 2012 nogmaals een langere periode op Bonaire gewoond. Voor VWS voerde ik toen een evaluatieonderzoek uit naar de gezondheidszorg in Caribisch Nederland.
Sociale woningbouw Caribisch Nederland
Het netwerk dat ik destijds heb opgebouwd op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, kwam ook later goed van pas. Als beleidsmedewerker bij DG Wonen en Bouwen werkte ik veel samen met de eilanden. Het is fijn als je iemand aan de lijn hebt en je weet met wie je praat. De eilanden hebben een bijzondere positie, verschillende bestuurslagen zoals bijvoorbeeld de Provincie en gemeenten heb je daar niet. Het contact met het bestuur is veel directer. Wij ondersteunen hen op het gebied van sociale woningbouw en leefbaarheid. We denken mee en geven advies over bijvoorbeeld wetgeving op huurbeleid.
Noodsituatie
Nu ik fulltime ben vrijgemaakt voor het vluchtelingendossier, merk ik dat de tijdsdruk de afgelopen periode gigantisch was. De enorme vluchtelingenstroom die op gang is gekomen, is een bijzondere situatie. Waar het normaal wel even kan duren voordat een onderwerp bij de minister komt, is er nu bijna iedere dag iets dat naar de minister moet. Je moet goed kunnen netwerken, inhoudelijk snel kunnen schakelen en de hoofdlijnen eruit kunnen pikken. En juist als de tijdsdruk hoog is, is het van belang dat je even kunt bellen en snel een antwoord krijgt. Dat kan alleen als je persoonlijk contact met mensen hebt opgebouwd door hen bijvoorbeeld ook eens te bellen en te informeren op dagen dat het wat minder druk is.
Huisvestingsdoorstroom naar gemeenten
Het is belangrijk dat de doorstroom van mensen met een verblijfsvergunning vanuit asielzoekerscentra naar gemeenten op gang blijft. Sinds 1 februari 2016 is er een subsidieregeling die nieuwbouw van huisvesting voor vergunninghouders stimuleert. Daarnaast passen we wet- en regelgeving aan. Het Rijksvastgoedbedrijf zorgt voor het beschikbaar stellen van voormalige rijkspanden voor opvang van asielzoekers en voor huisvesting van vergunninghouders. Het gaat nu om de basisbehoeften, een dak boven het hoofd. Daarnaast vind ik het persoonlijk belangrijk dat de samenleving vergunninghouders ook echt perspectief biedt. Naast een huis is dat ook integratie, onderwijs en werk.’