Flink tijd steken in je sollicitatie en dan: een baan voor twee jaar
‘Eigenlijk heb ik de selectie voor het Rijkstraineeprogramma (RTP) 2 keer gedaan. Ik was de eerste keer al aangenomen maar deed langer over mijn scriptie. Toen ik de tweede keer solliciteerde wist ik wat me te wachten stond. Je moet er flink tijd in steken. Er zijn een aantal rondes en je moet heel wat materiaal online aanleveren in een bepaald format. Zo moet je voor een aantal competenties concrete uitgebreide voorbeelden geven van situaties waarmee je aantoont over die competentie te beschikken. Maar de tijd die je er insteekt, staan niet in verhouding met wat je krijgt: een baan voor twee jaar. Ik kreeg het goede nieuws ’s ochtends te horen. De champagnefles kon niet gelijk open, maar ik heb het ’s avonds wel gevierd. Het voelt bijzonder als je hoort dat je bent aangenomen.
Meedenken voor meer dan 100.000 mensen
Ik houd me bezig met Duurzame Inzetbaarheid, specifiek mobiliteit van rijksmedewerkers. Als zij om de zoveel tijd hun kennis weer op een andere rijksoverheidplek inzetten, is dat goed voor hun carrière én voor de organisatie. Je bent niet alleen bezig met beleid binnen je eigen directie. Ik voer bijvoorbeeld veel gesprekken bij andere ministeries over mobiliteit. Meewerken aan een beleidsnotitie voor meer dan 100.000 mensen. Dat is best bijzonder. Dat ik de notitie straks presenteer voor alle directeuren P&O lijkt misschien spannend, maar door alle feedback die ik krijg weet ik zeker dat ik straks een goed onderbouwd verhaal kan vertellen.
Werkbezoek van de minister
Ook werk ik mee aan een mobiliteitsapp en een pilot voor een nieuw leer- en ontwikkelconcept bij 3 verschillende organisaties binnen de Rijksoverheid. Maar ook doe ik samen met het Rijksvastgoedbedrijf de voorbereidingen van een werkbezoek van de minister aan een penitiaire inrichting in Drenthe die op het gebied van arbeidsmobiliteit succesvol is geweest. Dat is dan weer meer de organisatorische kant. Veel verschillende projecten, dus veel afwisseling. En naast je startersfunctie krijg je tijd voor opleidingen en je persoonlijke ontwikkeling. Je hebt bijvoorbeeld opleidingsdagen samen met rijkstrainees van andere ministeries. Het is leuk en leerzaam om te horen hoe zij de werkplek ervaren en om de cultuurverschillen tussen ministeries te ontdekken.
Niet verwacht
Nu ik hier bijna een half jaar werk, kan ik zeggen dat het idee van een ambtenaar van 9 tot 5 achter zijn bureau, volledig achterhaald is. Wat me opvalt is dat het werk flexibel is. Binnen het RTP krijg ik naast mijn werkzaamheden en opleidingen, de ruimte om thuis te werken en flexibel om te gaan met werktijden. Dat is erg prettig. Ik had dat eerlijk gezegd niet verwacht. Ook de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die je als rijkstrainee krijgt, verbazen mij positief. Je komt toch rechtstreeks van de universiteit. Fijn dat een leidinggevende je die ruimte geeft.’