Werk je bij de Rijksoverheid, dan werk je voor Nederland, voor het algemeen belang voor onze samenleving. Momenteel speelt er veel; in Nederland, in Europa en in de wereld. De Rijksoverheid heeft te maken met complexe maatschappelijke opgaven, ook op de lange termijn. Denk aan asiel en migratie, wonen en bouwen of gaswinning in Groningen.
Wat verandert er?
Om in te kunnen spelen op actualiteiten en politieke accenten zal het Rijkstraineeprogramma de richting wat veranderen en accenten in het programma verleggen.
-
Je gaat tenminste 1 keer aan het werk op een werkplek; bij een medeoverheid of partnerorganisatie waar actuele maatschappelijke vraagstukken spelen. Daar maak je kennis met de leefwereld buiten het ministerie: onze samenleving. Burgers, werknemers, ondernemers en mede publieke dienstverleners. Het geeft je inzicht in de praktische uitwerking van het werk van de Rijksoverheid. Zo leer je nóg beter te werken aan maatschappelijke opgaven vanuit verschillende perspectieven. Voorbeelden van werkplekken: provincies, gemeenten, waterschappen, Hoge Colleges van Staat en Adviesorganen. Maar ook partners in domeinen als zorg, onderwijs, infrastructuur, werkgelegenheid/arbeidsmarkt (zoals de Onderwijsraad bijvoorbeeld).
-
Tijdens je traineeperiode werk je nog op maximaal 2 beleidsplekken. Je gaat op ten minste 1 andere plek dan beleid aan de slag. Zo ervaar je nog concreter welke impact beleid heeft op de burger.
- Tijdens de 2 jaar werk je op 4 verschillende werkplekken. Zo maak je kennis met de veelzijdigheid van het werken bij de Rijksoverheid. Je doet zoveel mogelijk verschillende werkervaring op, bij verschillende rijksorganisaties en partners én je draagt bij aan de meest uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken.
-
Buitenlandplekken bij het RTP zijn voornamelijk in Brussel. De relatie Europa-Nederland is en blijft belangrijk.