Excelsheet
‘Als je denkt dat het Financial Traineeship alleen voor mensen met een financiële achtergrond is, heb je het mis. Mijn vooropleidingen zijn politicologie en political science and public administration. Meedoen met het Rijkstraineeprogramma zou betekenen dat ik vooral dingen zou leren die in het verlengde lagen van mijn studie. Ik wilde juist meer te weten komen over de financiële kant van beleid en dus solliciteerde ik voor het Financial Traineeship. Gelukkig bleek het vooral belangrijk dat ik als financial trainee niet terugdeinsde voor Excelsheets. Dat was zeker niet het geval: ik heb tijdens mijn master veel cijfermatig onderzoek gedaan.
Kamervragen
Mijn 1e jaar bracht ik door bij een financiële directie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarna zat ik een halfjaar bij het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR), dat bij de Tweede Kamer hoort.
Ik adviseerde parlementariërs en hielp hen met het opstellen van Kamervragen. Je moet goed oppassen voor subjectieve vragen. Als trainee word je bij Financiën bijvoorbeeld geleerd dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3%. Maar dat kun je in die functie bij de Tweede Kamer niet altijd als uitgangspunt nemen, want sommige partijen staan heel anders tegenover dat percentage.
In vaste dienst
Het laatste halfjaar als trainee wilde ik graag doorbrengen bij het IRF. Ik ben een echte generalist, die graag veel van veel weet. Bij de IRF adviseer je de minister van Financiën over de uitgaven die ministeries willen doen. Je moet bij die afdeling veel samenwerken met anderen. Dan is het natuurlijk fijn als een medewerker langer dan een halfjaar op die plek blijft. In de laatste fase van je traineeship mag je al solliciteren op een vaste baan. Toen er dus iets geschikts bleek te zijn bij het IRF heb ik geen moment getwijfeld om dat te gaan doen. Vervolgens werd ik aangenomen, en ik houd me nu als adjunct inspecteur bezig met de financiële gevolgen van beleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het gaat om grote budgetten, heel spannend dus.’