Achtergrond
In 2003 begon ik als pas afgestudeerd bachelor student accountancy bij het ministerie van Defensie. Het ging me minder om het departement dan om het werken voor de Rijksoverheid. Ik had er toen net een stage op zitten bij een accountantskantoor, en het viel me op dat er op die plek veel elleboogwerk was. Dat je als het minder goed gaat, uit de organisatie werd gewerkt. Een carrière van iemand leek ten koste te moeten gaan van die van iemand anders. Bij de Rijksoverheid verwachtte ik een menselijkere omgang, en die vond ik ook. Ik hielp meteen mee met het controleren van de jaarrekening, en werd als persoon gewaardeerd om mijn werk.
Opgaan in de Auditdienst Rijk
Na 4 jaar maakte ik de overstap naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waar ik op termijn de jaarrekening van de RVO ging controleren, en de financiële paragraaf in het EZK-jaarverslag over dit agentschap. Ergens keurde ik dus mijn eigen vlees. Dat veranderde in 2012, toen alle auditdiensten opgingen in de Auditdienst Rijk (ADR). De ADR kwam te vallen onder het ministerie van Financiën. Nu alle auditors binnen de Rijksoverheid opeens onderdeel waren van de ADR moesten we het ‘wij’-gevoel nog wel echt ontwikkelen. In het begin was alleen ons rugnummer anders: ik voelde me echt nog EZK’er. Maar langzamerhand veranderde dat. Dat was best een aangenaam gevoel. Je voelt je ergens toch objectiever als je naar de RVO kijkt.
Zichtbaar binnen de organisatie
Mijn bevoegdheid om te certificeren – een klap op de jaarrekening geven – kreeg ik in 2010.
Door mijn certificering heeft iemand die met de RVO te maken heeft een bepaalde mate van zekerheid dat de informatie in de jaarrekening klopt. Bij een gewoon accountantskantoor tekent de partner de jaarrekening, ook al heeft een accountant lager in de boom al het werk gedaan. Bij de ADR mag je certificeren als je projectleider bent. Dat ik dit recht heb, geeft mij veel voldoening; het is ergens een voorrecht. Het geeft me een goed gevoel dat niet iemand anders met de eer gaat strijken. En het maakt me nog zichtbaarder binnen de organisatie.
3 postmasters
Als je aan mijn vrienden vraagt wat mij kenmerkt, is het mijn ambitie. De ADR is een jonge, dynamische organisatie die moet en wil groeien, en ikzelf wil graag meegroeien met de ADR. Sinds ik bij de Rijksoverheid begon, heb ik behalve een opleiding tot registeraccountant 2 postmasters gevolgd. In 2013 deed ik de postmaster certifitied public sector auditing. Ik kreeg vrijstelling van financiële vakken en auditingmodules, maar deed wel bestuurskundige en juridische modules. Hierdoor kan ik nu met een bredere blik naar het functioneren van rijksonderdelen kijken. IT-auditing is de 2e opleiding; daar zit ik nog middenin. Ik doe de studie omdat de geautomatiseerde systemen tegenwoordig een (nog) prominente rol hebben bij de tot stand koming van de jaarrekeningen, en ik graag mijn kennis over en begrip van die geautomatiseerde systemen wil vergroten. Zo kan ik ook beter bepalen wat voor onderzoeken ik moet doen naar cijfers en processen, en vervolgens de resultaten beter interpreteren.’