Duidelijke planning
‘Het Financieel Jaarverslag Rijk (FJR) verschijnt ieder jaar op Verantwoordingsdag, de 3e woensdag in mei. Hierin kan je lezen welke uitgaven het kabinet het vorige jaar heeft gedaan, en wat het effect is geweest. Ik coördineerde het project, las mee. Zo nodig vroeg ik een auteur: ‘Kun je dit misschien wat helderder of korter opschrijven?’ Het concept stuurde ik aan de minister van Financiën, die het besprak met kabinetsleden en topambtenaren. Het aangepaste verslag zond ik vervolgens naar de drukker.
Het andere koffertje
Het hele productietraject van het FJR loopt van 21 januari tot begin mei. Hoewel ik dit voor het eerst deed, liep het allemaal soepel. Dankzij goed overleg tussen ons allemaal en bovenal: een heldere opzet, en een duidelijke planning. Het verslag gaat met het Rijksjaarverslag in een speciaal koffertje, net zoals de Rijksbegroting op Prinsjesdag. ‘Het andere koffertje’ eigenlijk. Het inpakken is een hele ceremonie, en met de minister van Financiën droeg ik het koffertje op Verantwoordingsdag de Tweede Kamer in. Mijn werk als coördinator was dan voltooid, en een mooiere afsluiter is bijna niet denkbaar.
Dicht op de politiek zitten
Tijdens mijn studie bestuurskunde kwam ik erachter dat ik ook interesse had in het financiële verhaal. Hoewel mijn ervaring met cijfers en economie beperkt was tot 1 vak, mocht ik toch bij het ministerie van Financiën beginnen.
Werken in Den Haag trok me altijd al; ik was al sinds mijn studie politiek actief. Het FJR-project vormde de perfecte kruising tussen financiën en politiek. Je bent met cijfers bezig, maar je maakt tegelijkertijd deel uit van het politiek en democratisch proces.
Verantwoording van EU-subsidies
De productie van het FJR deed ik naast mijn taken voor de afdeling die zich bezighoudt met de verantwoording van Europese subsidies. Jaarlijks verschijnt er 1 overzichtsrapport waarin de ministeries zich hierover verantwoorden: de Nationale Verklaring. Ook dit verschijnt op Verantwoordingsdag. Eerst hield ik me vooral bezig met de inhoudelijke kant. Toen een collega wegging, nam ik ook coördinerende taken op me, zoals zorgen dat auteurs tijdig hun bijdragen leverden. Het afdelingshoofd zag dat ik plezier in mijn werk had en stressbestendig was. Toen er iemand nodig was voor de coördinatie van het FJR 2015, dacht hij daarom direct aan mij.
Voorbereiden Miljoenennota
Inmiddels ben ik aan de slag met een nieuwe taak: het voorbereiden van de coördinering van de Miljoenennota. Ter voorbereiding van de klus ga ik de oude planningen van de Miljoenennota bekijken. Met vragen klop ik aan bij mijn voorganger of het afdelingshoofd. Hiernaast blijf ik mijn werk doen voor de Europese subsidies. Een volle werkweek, maar ik zou niet anders willen.’