Meedenken over fiscaal beleid
‘Het laatste jaar van mijn studie heb ik me goed georiënteerd. Standaard word je toch wel richting de adviespraktijk geduwd. Liefst bij een van de Big Four belastingadvieskantoren. De cultuur en ook het type werk daar spraken mij niet zo aan. Het beleidsmatig, aan de ‘voorkant‘ nadenken dat tijdens de Studentendag van Financiën aan bod kwam, sprak mij veel meer aan. Ik wil niet met een gegeven wet in de hand bezig zijn om klanten zo min mogelijk belasting te laten betalen. Misschien wat kort door de bocht, maar zo ervaar ik het wel. Waarom dat doen als je zélf kunt meedenken over het fiscale beleid.
Politieke haalbaarheid
In mijn functie bij het Belastingplanteam moet ik veel afstemmen met directe collega’s, maar ook met bijvoorbeeld collega’s bij andere ministeries, de Belastingdienst, belangenorganisaties. Je spreekt veel mensen, ziet veel mensen. Het is een functie die de helft van het jaar mijn week volledig vult. Als ik mijn werk vergelijk met studievrienden die wél bij de grote accountantskantoren werken, dan zijn zij vooral gespecialiseerd met de fiscale inhoud bezig. Mijn werk is veel meer beleidsmatig en veel veelzijdiger. Je moet er ook veel andere aspecten bij betrekken dan alleen de fiscale inhoud. Bijvoorbeeld de politiek. Hoe denkt die erover, zijn de voorstellen politiek haalbaar. Maar ook de maatschappelijke effecten van fiscale maatregelen, de budgettaire en ook de uitvoeringsaspecten. Kan de Belastingdienst het überhaupt wel uitvoeren. Dat maakt mijn werk heel veelzijdig.
Collega’s, uitdaging, sfeer
Onze afdeling bestaat uit 10 mensen. De verhouding man/vrouw is ongeveer fifty-fifty en de meesten van mijn collega’s zijn vrij jong. Collega’s zijn voor mij erg belangrijk. De goede sfeer op het ministerie maakt dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. Maar ook het feit dat ik elke dag opnieuw word uitgedaagd. Ik leer elke dag nieuwe dingen en dat maakt mijn werk leuk.
De dag niet volplannen
In deze functie weet ik nooit hoe de dag precies zal verlopen. Daarom heb ik ook geen gedetailleerde planning. Meestal moet je er toch van afwijken. Dan staat er ‘s ochtends iets in de krant over de Belastingdienst of iemand doet een voorstel voor een fiscale regeling of wetswijziging. Dat geeft veel media- aandacht en een bulk werk. Er moet een reactie komen, dingen moeten worden uitgezocht. Wat vinden we daarvan, welke lijn volgen we, wat is politiek haalbaar. Het steeds reageren op de politieke en maatschappelijke fiscale actualiteiten, dat is een groot deel van mijn werk. Mijn dag volplannen heeft dan weinig zin.
Horizon
De Rijksoverheid als werkgever was een bewuste keus. Het is lastig te zeggen of dit altijd zo blijft. Mijn horizon gaat niet verder dan vijf jaar vooruit. Nu zit ik prima op mijn plek, maar het kan zo maar zijn dat mijn volgende uitdaging buiten de Rijksoverheid ligt. Ik sluit het niet uit, maar voor nu heb ik geen enkele reden te denken dat ik hier over vijf jaar niet meer werk.’