Financiële crisis
‘In het 2e jaar van mijn studie economie brak de financiële crisis uit. Elke dag stonden de kranten vol met financieel en economisch nieuws. Toen dacht ik wel: wow, dit is spannend. Ik voelde nog meer de behoefte om alle ontwikkelingen goed te begrijpen. Na mijn studie heb ik onder andere bij het Centraal Planbureau gewerkt als onderzoeker, en nu werk ik ongeveer 3 jaar op deze plek. Ook nu is er nog veel ruimte om me te ontwikkelen. Binnenkort start ik een traject over persoonlijk leiderschap. Dan zoomen we in op persoonlijke competenties, zoals communicatie en leiderschapsvaardigheden. Maar je leert het meest tijdens het werk zelf.
Aanspreekpunt voor minister
Het valt me op dat je bij AFEP gelijk veel verantwoordelijkheid krijgt. Hoe jong je ook bent, je krijgt gelijk een onderwerp toegewezen. Als de minister meer wil weten over jouw dossier, of als er een discussie is met een ander ministerie, ben jij aanspreekpunt. Ik adviseer de minister en staatssecretaris bijvoorbeeld over vermogens- en milieubelastingen. We krijgen bij AFEP veel op ons bordje. Daarom moet je stevig in je schoenen staan. Dat vraagt om zelfvertrouwen en goede communicatieve vaardigheden.
Inhoudelijk en politiek
Sinds vorig jaar ben ik, in een team, auteur van de Miljoenennota en coördineer ik de Algemene Financiële Beschouwingen. De combinatie van vaste dossiers en hectische trajecten met een deadline vind ik heel leuk. Mijn baan is inhoudelijk maar ook heel politiek. Onze directie is niet al te groot, met zo’n 25 vaak jonge, gezellige, ambitieuze mensen. We werken veel samen en zitten geregeld met de minister of staatssecretaris aan tafel.’