Regen en sneeuw
Onze 325 vrijwilligers in heel Nederland geven elke dag via een voice response systeem neerslaggegevens door. Namens het KNMI hebben zij neerslagmeters staan. Bij sneeuwval gaan zij letterlijk naar buiten met een sneeuwliniaal en meten de dikte van de sneeuw. Zo krijgen we een goed en betrouwbaar beeld van de neerslag in Nederland. Daarnaast staan er ook nog zo’n 35 geautomatiseerde weerstations verspreid in Nederland die nauwkeurig data doorgeven.
Publiek en wetenschap
De wet openbaarheid bestuur eist dat alles wat wij aan gegevens en data verzamelen zichtbaar en raadpleegbaar is. Commerciële partijen zijn dus snel en goed op de hoogte. Klimaatstatistieken op onze website worden duizenden keren per dag geraadpleegd. We verwerken klimaat- en weergegevens tot duidelijke informatie voor het publiek.
Maar ook om wetenschappelijke kennis van het klimaat te verbeteren. Zinnig werk waar BV Nederland iets aan heeft.
Quote: Ik had op mijn dertiende al een eigen weerstation en was buitengewoon geïnteresseerd in alles wat met het weer te maken heeft. Mijn familie grapt wel eens: ‘Je mag nu betaald naar buiten kijken’.
Bosatlas van het klimaat
Dat ik bij het KNMI heb mogen meewerken aan de ‘Bosatlas van het Klimaat’, is eigenlijk –als geograaf- mijn ultieme droom. De atlas kwam in 2011 uit. Gegevens over temperatuur, neerslag, zon, luchtdruk en wind zijn in allerlei grafieken en kaarten weergegeven. Trends worden uitgelegd met speciale aandacht voor de gevolgen van de mens. Klimaatverandering wordt besproken met de cijfers van de vijf hoofdmeetlocaties van het KNMI. Ik ben trots dat ik hieraan heb meegewerkt.’