Rebuild by Design en waterkeringen
‘Voor mijn afstuderen sloot ik mij aan bij het project ‘Rebuild by Design’, dat na orkaan Sandy werd gestart. Verschillende partijen zoals architecten en ingenieursbureaus werkten samen aan ontwerpen om overstromingen in New York en omgeving in de toekomst tegen te gaan. Deze combinatie sloot goed aan op mijn interesses. Als trainee bij Rijkswaterstaat word je op een prettige manier in het diepe gegooid. Je werkt als volwaardig lid mee in projecten en krijgt veel verantwoordelijkheid. Voor mijn 1e project bij de directie Water, Verkeer en Leefomgeving zocht ik uit hoe waterschappen omgaan met de nieuwe normen en ontwerpregels voor waterkeringen in Nederland. Welke processen spelen er daarnaast bijvoorbeeld als het gaat om waterkeringen en veiligheid? Ik kan een dijk ontwerpen op papier, maar hoe dat vervolgens in de praktijk werkt en welke processen voorafgaand aan de bouw zitten, was nieuw voor mij.
Kennis uitwisselen met Korea
Door klimaatverandering en verstedelijking worden de risico’s op overstromingen groter. Ik wil dit probleem graag ook op internationaal niveau aanpakken. Mijn 2e traineeperiode werkte ik bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, binnen het secretariaat van de Delta Coalitie aan ‘Sustainable Urbanising Deltas’. Het doel van de coalitie, bestaande uit 12 landen, is uitdagingen voor delta’s wereldwijd op de agenda te zetten en te onderzoeken hoe optimaal gebruik gemaakt kan worden van elkaars kennis en ervaring. Als Nederlandse vertegenwoordiger van de Delta Coalitie ben ik naar de Singapore International Water Week geweest. Daar sprak ik onder andere met Korea over hoe wij elkaar kunnen versterken. Ook liep ik een paar dagen mee met de Nederlandse Watergezant en maakte ik deel uit van de Young Water Leaders Summit. Het is bijzonder om vanuit Rijkswaterstaat bij een departement als BZ aan de slag te kunnen.
Meeschrijven aan de New Urban Agenda
Daarnaast hield ik mij tijdens mijn traineeperiode bij BZ bezig met de voorbereiding op Habitat III: de VN-conferentie op het gebied van Housing and Sustainable Urban Development, die eens in de 20 jaar plaatsvindt. In aanloop naar deze conferentie wordt de New Urban Agenda opgesteld. Ik schreef mee aan de Nederlandse bijdrage over delta’s. Ook werd ik gevraagd om als jeugdvertegenwoordiger mee te gaan naar de conferentie zelf, in Quito, Ecuador. Daar organiseerde ik samen met het Water Youth Network een wedstrijd onder jongeren. Zij mochten hun meest innovatieve oplossing voor het deltavraagstuk inzenden.
Stad en land klaar voor de uitdagingen van de toekomst
Ik rond mijn Rijkswaterstaat traineeship af in Rotterdam. Rotterdam is onderdeel van ‘100 Resilient Cities’, een overkoepelende organisatie die steden ‘resilient’, ofwel veerkrachtig, wil maken. De stad wil beter bestand zijn tegen snelle veranderingen op fysiek, sociaal en economisch niveau. Ik werk er bijvoorbeeld aan mee om een Rotterdamse wijk ‘resilient’ te maken met behulp van slim waterbeheer. Straks heb ik als trainee op 3 niveaus gewerkt: internationaal, landelijk en lokaal. Mijn toekomst ligt in ieder geval op het gebied van water, delta’s, klimaatadaptatie en duurzame ontwikkeling. Hoe kunnen wij het hoofd bieden aan nationale en internationale watervraagstukken? Bangladesh kent nu bijvoorbeeld grote waterproblemen. Ik wil daar ontzettend graag iets in betekenen. Maatschappelijke impact zal ik altijd blijven opzoeken in mijn werk.’