Dijkversterking bij Marken
‘Een nieuwe project waaraan ik meewerk en dat al anticipeert op de nieuwe waterveiligheidsnormen, is de dijkversterking van het schiereiland Marken. De waterkering rondom het eiland is afgekeurd en moet versterkt worden. Ik adviseer mijn technisch manager. We werken samen met een ingenieursbureau aan de nieuwe dijkontwerpen. Ook zijn we de schakel tussen alle andere partijen die bij zo’n dijkversterking komen kijken, zoals bewoners van het eiland Marken, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie, gemeenten, het waterschap, veiligheidsregio’s en het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Wettelijk toets- en ontwerpinstrumentarium
Ook houd ik mij bezig met het ‘ontwerpinstrumentarium’. Dat is dé handleiding voor alle waterkeringbeheerders van Nederland om versterkingsprojecten zoals Marken te ondersteunen bij het ontwerpen met de nieuwe waterveiligheidsnormen. Omdat ik die handleiding meteen in de praktijk toepas bij Marken, is de combinatie van deze twee projecten nuttig en erg leuk.
Waterkeringen toetsen
Naast het ontwerpinstrumentarium om een dijk te kunnen ontwerpen en te laten voldoen aan die nieuwe normen, maakt mijn afdeling het toetsinstrumentarium. Beide instrumenten ontwikkelt Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
En in samenwerking met kennisinstellingen, zoals Deltares, en ingenieursbureau’s. Hiermee krijgen de waterkeringbeheerders handvatten om hun keringen te toetsen en, als ze niet veilig genoeg zijn, te versterken. Het grote verschil tussen toetsen en ontwerpen is dat ontwerpen op de lange termijn gebeurt. Je houdt dan rekening met bijvoorbeeld klimaatverandering.
Natte kunstwerken
Tot slot werk ik aan de vervangingsopgave van ‘natte kunstwerken’ zoals stuwen, sluizen, gemalen en stormvloedkeringen die Rijkswaterstaat in beheer heeft. Veel van deze circa 650 kunstwerken moeten de komende eeuw vervangen worden omdat ze voor een periode van 80 tot 100 jaar ontworpen zijn. Met dit strategische project denkt Rijkswaterstaat na hoe deze opgave slim kan worden aangepakt, om het hoofdwatersysteem van Nederland ook in de toekomst goed te laten functioneren.
Elke maand is anders
In onze delta vind ik de waterveiligheid in Nederland een mooi en belangrijk onderwerp. Met de implementatie van de nieuwe waterveiligheidsnormen gebeurt er nu veel in korte tijd, elke maand is weer anders. Ik vind het leuk dat ik aan meerdere projecten tegelijk werk. Je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid en je leert je kennis toe te passen op zowel technisch als beleidsvlak.’