Automatisering van bruggen
‘ICT ers bij Rijkswaterstaat zijn overwegend energieke en innovatieve mensen. Begaan met de veiligheid van burgers, gedreven om toekomstbestendige oplossingen te ontwikkelen. ICT bij RWS heeft een enorme impact op ieders directe omgeving: niemand rijdt door een tunnel als de ICT niet werkt. Wij denken mee over de tunnels, bruggen, sluizen en andere objecten van de toekomst. Vroeger waren er brugbediendes op locatie nodig, nu openen en sluiten de bruggen op afstand of zelfs volledig automatisch. Het is ongelofelijk hoeveel processen we met behulp van industriële automatisering kunnen vergemakkelijken.
Eisenpakket voor natte en droge objecten
Na mijn traineeship bij Rijkswaterstaat ben ik begonnen als adviseur informatievoorziening en technisch manager binnen de grond-, weg- en waterbouw. Ik adviseer over informatievoorziening in objecten en creëer en verzamel eisenpakketten voor informatievoorziening en industriële automatisering voor natte en droge objecten. Vroeger lieten we dit over aan de aannemers, met als gevolg dat elk object andere ICT en aansturing kreeg. Neem een camerasysteem in een tunnel. Er zijn zoveel verschillende typen camera’s, zoveel verschillende manieren om camera’s aan te sluiten op een verkeerscentrale en zoveel verschillende manieren om camerabeelden te ontvangen. Nu gaat Rijkswaterstaat zelf bepalen hoe de automatisering eruit moet zien, rekening houdende met wat er in de toekomst op ons pad komt qua technologie. Ik werk aan die kaders, zodat onze natte en droge objecten in de toekomst een eenduidige ICT hebben die efficiënter en goedkoper te onderhouden zijn.
Sessies voor beter samenwerken
Ik leid ook interne sessies, waarbij alle collega’s van mijn vakgebied bij elkaar komen. Het doel is om de cohesie binnen het project te vergroten. We praten over trends en innovaties, wat goed en minder goed gaat en hoe we zaken kunnen verbeteren. Zo probeer ik zelflerende teams te creëren. Vaak weet men niet precies wat de ander doet. Je wisselt nog wel eens van rol in een project. Met behulp van het visualiseren van situaties maak ik inzichtelijk wie waar staat in projecten, van gunning tot aan oplevering. Zo wordt duidelijk bij welke collega je terecht kunt met een bepaalde vraag en maken we lijnen korter in onze organisatie. Ik houd ervan mensen te verbinden en te inspireren om een gezamenlijk doel te bereiken.
Grote ambities behapbaar maken
Rijkswaterstaat heeft veel geïnvesteerd in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik begon hier als ‘meisje met grote ambities’, niet wetend hoe deze te bereiken. Rijkswaterstaat helpt me vorm te geven aan mijn dromen. Bijvoorbeeld met behulp van coaching, maar ook door me de kans te geven om passende opleidingen te volgen. Mijn ambities zijn nog steeds groot. Uiteindelijk wil ik mezelf graag op strategisch niveau inzetten als CIO of CTO, waarbij ik verantwoordelijk ben voor de koers van een organisatie op het gebied van informatievoorziening en/of techniek. Ik wil graag nadenken over welke strategie we moeten inzetten om Rijkswaterstaat en haar objecten sterk te positioneren en hoe we dit gaan bereiken. Ik durf dankzij Rijkswaterstaat groot te dromen en ik heb geleerd dat er meerdere wegen, met veel diversiteit in werkzaamheden, binnen Rijkswaterstaat leiden tot een glansrijke carrière.